Анелия Чакърова: Различно е пеенето на неделински двуглас в Горно и Долно Неделино Нашата планина изобилства от самородни таланти, музиканти, изпълнители на народни песни

 

Неделино е един остров в планината, където се изпълнява двугласно пеене или т. нар. Неделински двуглас. Още едно богатство в тази област сред сестри Георгиева, Деница Гочева и Снежана Кисьова са и сестри Чакърови. Пет сестри от Неделино, които изпълняват двугласно пеене от Горно Неделино, както казва една от сестрите Анелия.

Анелия Чакърова заучава песните от по-големите си сестри и майка си. Преди се е пяло по меджии и по седенки. Така като искаш да кажеш нещо на любимия си, го изпяваш във вид на песен. И става по-интересно и красиво. Така по седенки сме изговаряли във вид на песен към ергените нещо като „Я та галем, ти не знаеш….“, разказва Анелия Чакърова.

Малцина знаят, че има разлика в начина на пеенето на изпълнители от Горно Неделино и Долно Неделино. Сестри Чакърови пеят и разучават песни, които са се раждали от ежедневието на неделинеца. Те представят това богатство на Неделино из страната и в Турция, Гърция и Сърбия. През 2000 година са поканени във Франция, където записват диска „Неделински двуглас“ – Сестри Чакърови.

Много го харесват неделинския двуглас, защото е приятен да се слуша и като вникнеш в текста, той е истински и те грабва, разказва Анелия.

Днес сестри Чакърови имат записани два диска с неделински песни. В единия диск участват всичките сестри, а във втория само Анелия и Снежана. Защото едната сестра е починала, другата е болна, а третата е поела пътя на гурбетчията. Анелия днес обучава три двойки деца. Децата идват с желание и пеят. Много е труден за учене неделинския двуглас. Не могат да го заучат както аз го знам от моята майка. Получава се, но с голяма разлика!

Различно е пеенето и на сестри Георгиеви, защото те пеят, както ги пеят песните в Долно Неделино. Деница Гочева и Снежана Кисьова пък пеят по съвсем различен начин, а ние сестри Чакърови звучим по трети начин, както се пее в Горно Неделино. Така, че неделинският двуглас е жив и ще го има. Има и наследници на този феномен, разказва Анелия Чакърова.

Фолклорът на Неделино е жив и се развива и ще се предава в бъдещето. Независимо кой как го изпълнява. Децата на Неделино ще го представят и пеят по още по-различен начин, но важното е, че са получили информация от извора.

Божидар ЧОЛАКОВ

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache