Анелия Чакърова: Различно е пеенето на неделински двуглас в Горно и Долно Неделино Нашата планина изобилства от самородни таланти, музиканти, изпълнители на народни песни

 

Неделино е един остров в планината, където се изпълнява двугласно пеене или т. нар. Неделински двуглас. Още едно богатство в тази област сред сестри Георгиева, Деница Гочева и Снежана Кисьова са и сестри Чакърови. Пет сестри от Неделино, които изпълняват двугласно пеене от Горно Неделино, както казва една от сестрите Анелия.

Анелия Чакърова заучава песните от по-големите си сестри и майка си. Преди се е пяло по меджии и по седенки. Така като искаш да кажеш нещо на любимия си, го изпяваш във вид на песен. И става по-интересно и красиво. Така по седенки сме изговаряли във вид на песен към ергените нещо като „Я та галем, ти не знаеш….“, разказва Анелия Чакърова.

Малцина знаят, че има разлика в начина на пеенето на изпълнители от Горно Неделино и Долно Неделино. Сестри Чакърови пеят и разучават песни, които са се раждали от ежедневието на неделинеца. Те представят това богатство на Неделино из страната и в Турция, Гърция и Сърбия. През 2000 година са поканени във Франция, където записват диска „Неделински двуглас“ – Сестри Чакърови.

Много го харесват неделинския двуглас, защото е приятен да се слуша и като вникнеш в текста, той е истински и те грабва, разказва Анелия.

Днес сестри Чакърови имат записани два диска с неделински песни. В единия диск участват всичките сестри, а във втория само Анелия и Снежана. Защото едната сестра е починала, другата е болна, а третата е поела пътя на гурбетчията. Анелия днес обучава три двойки деца. Децата идват с желание и пеят. Много е труден за учене неделинския двуглас. Не могат да го заучат както аз го знам от моята майка. Получава се, но с голяма разлика!

Различно е пеенето и на сестри Георгиеви, защото те пеят, както ги пеят песните в Долно Неделино. Деница Гочева и Снежана Кисьова пък пеят по съвсем различен начин, а ние сестри Чакърови звучим по трети начин, както се пее в Горно Неделино. Така, че неделинският двуглас е жив и ще го има. Има и наследници на този феномен, разказва Анелия Чакърова.

Фолклорът на Неделино е жив и се развива и ще се предава в бъдещето. Независимо кой как го изпълнява. Децата на Неделино ще го представят и пеят по още по-различен начин, но важното е, че са получили информация от извора.

Божидар ЧОЛАКОВ

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache