От нас ще зависи какви мерки за подпомагане ще има през новия програмен период Атидже Алиева – Вели, зам.-директор на ДФ „Земеделие” и кандидат за евродепутат от ДПС

 

По отношение на подпомагане на тютюна правилата за 2020 г.са ясни. С всяка година средствата , определени за подпомагане намаляват с 5 %. Тази година бяха 80 млн. лева, следващата година ще бъдат с 5 % по-малко, каза на среща със земеделски производители в Кърджали зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие”  и кандидат за евродепутат от ДПС Атидже Алиева – Вели.

След това подпомагането ще продължи в същия дух, ако успеем да съхраним въобще подкрепа за тютюна. Много е силен натиска да отпадне. Това е подкрепата от Европейския съюз, ние обаче  можем да имаме национална политика и да изградим механизъм за подкрепа на определено производство и да се търсят други пазари извън Европейския съюз. Към 2020 година най-доброто ще бъде да продължи същата практика, допълни евродепутат и кандидат за нов мандат Искра Михайлова.

Що се отнася до националния бюджет ДПС ще продължи да отстоява политиката за тютюна, доколкото зависи от нас, изтъкна народният представител и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев.

От нас ще зависи какви мерки ще има за подпомагане през новия програмен период. Към момента са ясни няколко неща – има увеличение на бюджета по схемите и мерките за директни плащания, но за сметка на инвестиционните мерки. Към момента България все още не е решила какъв тип инвестиции ще подпомага в следващия програмен период, уточни Атидже Алиева – Вели.

Би трябвало България вече да има ясна позиция и стратегия в какви направления ще иска да използва подкрепата от Европейския съюз и Общата селскостопанска политика. Това е много сериозна критика към Министерството на земеделието, подчерта Искра Михайлова.

На въпрос на земеделски производители – ще има ли намаление на средствата в Програмата за развитие на селските райони през програмния период 2021-2027 г.  Атидже Алиева – Вели отговори, че в общият бюджет за Общата селскостопанска политика ще има намаление,  както и в бюджета в Програмата за развитие на селските райони, но средствата за директни плащания на площ се увеличават за сметка на тези за инвестиции. Ще има повече пари за директни плащания, но по-малко за модернизация на стопанствата, за инвестиции в преработката  и за общините.

Производството на биохрани, биоземеделието и зелената икономика са един от най-важните акценти в програмата  на ДПС в областта  на земеделието.  Друг приоритет са високите технологии и иновациите. Искаме нашата програма  да бъде обсъдена с основните политически партии и да стане една обща програма за приоритети за развитие на България. Следващите управления трябва да са програмни, а не коалиционни, каза Йордан Цонев.

Надявам се срещата да е била полезна, да е дала отговори на вашите въпроси, следващата среща с вас да бъде в още по-голям състав, естествено и с повече евродепутати от ДПС. Затова имаме нужда от вашата подкрепа. Подкрепете ни с бюлетина №20,  призова лидерът на областната структура на младежкото ДПС Байрам Байрам.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache