С богата изложба от минерали, благородни метали и накити се представи РИМ – Кърджали в „Нощта на музеите“ Концерт изнесе и вокална формация "Сирун" от Пловдив

Много кърджалийци и гости на областния град изпълниха залите на Регионалния исторически музей в Нощта на музеите, която се състоя в събота вечерта.

Програмата започна с концерт на вокална формация „Сирун” от Пловдив. Трите дами  Симона  Баджаджян, Таки Мелконян и Даниела Берберян изпълниха арменски песни, джаз, френски шансони и песни от репертоара на български и световни попизпълнители.

За посетителита бе подредена изложба от минерали и метални руди, показващи природните богатства на Източните Родопи, както и тяхното приложение в ювелирното изкуство през хилядолетията.

Директорът на РИМ – Кърджали Даниела Коджаманова поздрави всички с предтоящия празник на българската писменост, просвета и култура, като пожела да помним и пазим своя език, историята си и паметта за делата на предците ни, да бъдем отговорни за нашето настояще и бъдеще. Тя подкани дошлите да разгледат изложбата и така да се докоснат до богатото ни културно наследство по нашите земи.

„Повече от 20 години са провежда европейската инициатива Нощ на музеите, в която участва и РИМ Кърджали.Това събитие намери място в културния календар на Кърджали и се очаква с интерес от кърджалийци и   гостите на града, защото е една уникална възможност хората да споделят интереса си към историята, археологията, етнографията”, каза зам. – кметът Веселина Тихомирова. Тя поздрави от името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис музейните  работници в Кърджали с 18 май– Международния ден на музеите и им пожела все така да издирват и съхраняват богатото културно – историческо наследство на Източните  Родопи.

Посетителският поток не спря до полунощ. Изложбата „Минерали и благородни метали – красота в накита“ нагледно представи как природните богатства намират своето приложение в човешката дейност през различните епохи. Бяха експонирани накити /пръстени, фибули, гривни, нанизи от мъниста /, също уникални природни образци и предмети, изработени от сребро, злато, бронз, полускъпоценни камъни др. от фонда на РИМ. Гостите имаха възможност да разгледат и всички зали  „Археология”,„Природа”,„Етнография”, както и най-новата експозиция „Кърджали – градът”.

В Нощта на музеите бяха отворени също вратите и на Художествения отдел на РИМ -галерия „Станка Димитрова”, която представи изложбата „Избрани графики“ –  възрожденски щампи и представителни колекции от графики от фондовете на галерията.

Сред посетителите на музея и галерията бяха ученици, студенти и семейства с децата си. Гости бяха ученици и преподаватели от Училището по изкуствата в Одрин и представители на Музикалното училище в Комотини, които заедно с българските си приятели от ОДК Кърджали работят по общ проект „Заедно на  един мост”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache