С богата изложба от минерали, благородни метали и накити се представи РИМ – Кърджали в „Нощта на музеите“ Концерт изнесе и вокална формация "Сирун" от Пловдив

Много кърджалийци и гости на областния град изпълниха залите на Регионалния исторически музей в Нощта на музеите, която се състоя в събота вечерта.

Програмата започна с концерт на вокална формация „Сирун” от Пловдив. Трите дами  Симона  Баджаджян, Таки Мелконян и Даниела Берберян изпълниха арменски песни, джаз, френски шансони и песни от репертоара на български и световни попизпълнители.

За посетителита бе подредена изложба от минерали и метални руди, показващи природните богатства на Източните Родопи, както и тяхното приложение в ювелирното изкуство през хилядолетията.

Директорът на РИМ – Кърджали Даниела Коджаманова поздрави всички с предтоящия празник на българската писменост, просвета и култура, като пожела да помним и пазим своя език, историята си и паметта за делата на предците ни, да бъдем отговорни за нашето настояще и бъдеще. Тя подкани дошлите да разгледат изложбата и така да се докоснат до богатото ни културно наследство по нашите земи.

„Повече от 20 години са провежда европейската инициатива Нощ на музеите, в която участва и РИМ Кърджали.Това събитие намери място в културния календар на Кърджали и се очаква с интерес от кърджалийци и   гостите на града, защото е една уникална възможност хората да споделят интереса си към историята, археологията, етнографията”, каза зам. – кметът Веселина Тихомирова. Тя поздрави от името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис музейните  работници в Кърджали с 18 май– Международния ден на музеите и им пожела все така да издирват и съхраняват богатото културно – историческо наследство на Източните  Родопи.

Посетителският поток не спря до полунощ. Изложбата „Минерали и благородни метали – красота в накита“ нагледно представи как природните богатства намират своето приложение в човешката дейност през различните епохи. Бяха експонирани накити /пръстени, фибули, гривни, нанизи от мъниста /, също уникални природни образци и предмети, изработени от сребро, злато, бронз, полускъпоценни камъни др. от фонда на РИМ. Гостите имаха възможност да разгледат и всички зали  „Археология”,„Природа”,„Етнография”, както и най-новата експозиция „Кърджали – градът”.

В Нощта на музеите бяха отворени също вратите и на Художествения отдел на РИМ -галерия „Станка Димитрова”, която представи изложбата „Избрани графики“ –  възрожденски щампи и представителни колекции от графики от фондовете на галерията.

Сред посетителите на музея и галерията бяха ученици, студенти и семейства с децата си. Гости бяха ученици и преподаватели от Училището по изкуствата в Одрин и представители на Музикалното училище в Комотини, които заедно с българските си приятели от ОДК Кърджали работят по общ проект „Заедно на  един мост”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache