Второкласници от „Славейков“ представиха своите първи авторски книжки с приказки Инициативата е по повод 24 май

В навечерието на 24 май второкласници от СУ „П.Р.Славейков“, с класен ръководител Анета Визева, на специално тържество представиха своите първи книжки с авторски приказки и илюстрации. Инициативата се проведе във връзка с училищен конкурс сред учениците от начален курс на тема „Забравената книжка“. Той се състоя по идея на училищния библиотекар и журналист в „Нов живот“ Божидара Ангелова – Леля Приказка.

По време на празника малките писатели прочетоха своите приказки пред Леля Приказка и пред съучениците си и показаха книжките, които са изработили. Без съмнение за състезанието всички се бяха постарали добре. Детското въображение изненада комисията, която оценяваше творбите. Главната героиня в техните съчинения – забравената книжка, преминава през много перипетии в наивните по детски сюжети: вали я дъжд, открадват я крадци, намират я полицаи, чете я Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“, открива приятели, призовава към добри дела и разказва приказки на децата. Най-важното е, че всяка творба завършва с поука, която децата сами са извели.

Победителката в и двете категории – за най-интересна приказка и за най-красива книжка – Ейшан Сали представя своята първа авторска книжка

Съгласно регламента децата трябваше да напишат своята авторска приказка по зададено начало, да я илюстрират сами и да оформят своето произведение във вид на книга. Те имаха възможността да си изберат два варианта за начало, но нататък трябваше сами да довършат приказката. Предизвикателството се оказа мотивиращо за малчуганите и те развихриха фантазията си. Много се забавлявахме докато четохме историите, които са измислили и за пореден път бяхме изненадани от детското въображение“, споделя Божидара Ангелова.

Ала макар, че всички се бяха постарали, все пак състезанието си е състезание и трябва да има победители. Авторските книги бяха класирани в две категории: „Интересна приказка“ и „Красива книга“. В категорията „Интересна приказка“, критериите за оценка включваха оригиналност на идеята, смислени и плавни преходи между събитията в приказката, интересни герои и изведена поука. За красиви книжки бяха оценени тези, с красиво и оригинално оформление на корици, как са изработени илюстрациите вътре в книжката и цялостен вид на „книжното тяло“. Разбира се краснописът и правописът също бяха оценени.

На второ място се класира Билгехан Хюсеин

Победител в двете категории за най-добра приказка и най-красива книжка стана Ейшан Сали. На второ място като автори на интересна приказка се нарежда Билгехан Хюсеин, на трето място Димитър Георгиев и Алара Емурла. С поощрителна награда е Даниел Кехайов.

В категорията за най-красива книга, второ място си поделят Ава Иванова и Билгехан Хюсеин, а трети е Димитър Георгиев. И тук бяха раздадени поощрителни награди: на Антон Владимиров. на Бусе Исмет, Алейна Ибрям, Мерве Неджиб и Анджела Абрашева.

Наградените получиха грамоти, „папирусчета“ с УПКО и пъстри книгоразделители с образа на Леля приказка и послание „Бъди вдъхновен! Твори красота“.

Да пишеш приказки е много забавно

В конкурса се включиха също ученици от 2 „в“ клас, с класен ръководител Валентина Запрянова, от 2 „а“ клас, ръководени от Весела Василева, от 3 „е“ клас на госпожа Румяна Петрова и от 4 „ж“ клас с класен ръководител Мата Атанасова. Всеки от участниците се бе постарал да се представи възможно най-добре. С изключително интересна авторска приказка и красиво изработена книжка в конкурса се представиха и четвъртокласниците Георги и Андон Христови.

През следващите дни инициативата продължава и в други класове на училището за шампиони.

Пъстра колекция от шарени книжчици, изработени от децата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache