Днес Европа и България имат нужда от политици с мисъл за бъдещето, почтеност и отговорност пред хората Ирина Абаджиева-Репуц, председател на Християндемократическата партия, кандидат за евродепутат от коалиция "Воля - Българските родолюбци“ - № 23 в интегралната бюлетина с преференциален номер 106

  Внучката на най-дългогодишния кмет на Кърджали – Петко Калчев е кандидат за евродепутат от коалиция „Воля – Българските родолюбци“

Ирина Абаджиева – Репуц е председател на Християндемократическата партия на България – част от коалиция „ВОЛЯ – българските родолюбци“. По професия е адвокат, завършила е право в СУ „Свeти Климент Охридски“ в София, специализирала е право на ЕС по програма на Страсбургския университет. Учредител и председател е и на сдружение с нестопанска цел – Инициативен родителски комитет. Омъжена е и е майка на 5 деца – три момичета и две момчета. Най-голямата й дъщеря завършва медицина в Германия, а най-малката е на 1 година и 8 месеца. Има дъщеря абитуриентка и две момчета съответно на 12 и на 8 години. Свързана е с град Кърджали, тъй като е внучка на най-дългогодишния кмет на града – Петко Калчев.

– Госпожо Репуц, защо влязохте в съревнованието за членове на новия Европейски парламент?

Защото българският народ има нужда от компетентно, честно, отговорно и достойно представителство в европейските институции. В Европейския парламент се одобряват политики и се съгласуват актове на ЕС, които имат пряко и дори преимуществено (приматно) приложение в държавите членки, каквато е и България, и е важно хората, които ще гласуват от името на България в Европа, да разбират смисъла и значението на актовете, които се приемат, защото те са важни за България. Българското население е останало колкото на един от големите европейски градове, как така не може да дадем достоен живот и да съизмерим стандарта на живот на българите като на европейски народ? Защо политиките на финансиране от фондове на ЕС с цел сближаване на икономическите нива на България с тези на другите държави в Европа не дадоха резултат? Отговорът на всички тези въпроси опира до качествата и съвестността на политиците, които избираме да управляват и да ни представляват у нас и в Европа.

Майка съм на пет деца, които искам да изживеят спокойно и щастливо детство, каквото аз съм имала, все още си спомням летните ваканции, прекарани в Кърджали на ул. „Антим I”, пред блока с хубавото име „Еделвайс“ беше пълно с деца, които играехме докато се свечери, спомням си мелодиите на градския часовник и уханието на липите.

Искам децата ми да могат да се реализират в родината си, а не да търсят начин как да я напуснат. Не искам те да се срамуват от България, да бягат от нея, а да се завръщат в нея и да я градят, както са го правили дедите им.

Малката Ирина с дядо си Петко Калчев

Кърджали е част от моето детство, но също така е градът, на който моят дядо Петко Калчев посвети живота си и, мисля, изграденото от него не се загуби и не се забрави. За мен той е пример за това, че е възможно достойнството в политиката, че моралът и принципността имат смисъл и че добрите неща са възможни и в най-трудните условия и в най-далечния край стига да имаш визия, сърце и воля да съграждаш. Както град Кърджали, който от един отдалечен от столицата и позабравен от управниците й град, можа да се превърне за десетина години в най-благоустроения, чистият и развиващ се не само в индустриално, но и в духовно отношение град, защото се построиха театър, читалище, кино, така мисля и България може един ден да бъде давана за пример в Европа не като най-бързо угасващата нация, а като най-бързо изправилата се и благоустроила се държава.  С възможностите на Европа и средствата на ЕС при едно почтено и далновидно управление България, която вече има население съразмерно с един голям европейски град, може не само да му даде достоен живот, може не само да изгради магистралите си, но да построи училища и детски градини, от които децата ни имат нужда, да изгради наистина съдържателна и ефективна образователна система, да организира и работеща здравна система, да изгради стабилна и надеждна осигурителна и пенсионна системи, да осигури правосъдие, което не се разминава с усещането на хората за справедливост. Едва тогава децата ни ще се завърнат, ще спрат да ни напускат, ще родят и отгледат своите деца тук.

Ако един Петко Калчев го е направил в едни много трудни и тъмни времена, изграждайки един град почти от нищото, значи е възможно. Моят дядо успя да сбъдне много от мечтите си за Кърджали, успя да направи добри неща. Дано ние успеем да сбъднем мечтите си за България, от нас зависи, от вярата и съвестта ни и от качествата ни, разбира се. Много е важно в политиката и управлението на което и да е ниво да влизат хора мислещи и можещи. Важно е и кои ще изпратим да представляват България в Европейския парламент. Важно е това да са съзнателни хора, имащи амбицията да направят най-доброто за България в Европа. Европа е изправена пред много тежки въпроси, които ще трябва да реши в полза и интерес и за благото на народите на Европа. На границите й не е  отминала мигрантската вълна, коренното европейско население намалява с бързи темпове, докато прииждащото, носещо друга култура, религиозност и цивилизационни устои се умножава с още по-бързи темпове. На дневен ред са политики, засягащи както интересите на българските предприемачи, търговци, превозвачи, производители, така и въпроси, които ще засегнат образованието на децата, закрилата на децата и семействата. В Европейския парламент ще се разглежда финансовата рамка, която ще финансира политиките на държавите членки за следващия седемгодишен период дори и в сферите, в които традиционно тези политики са от компетентността на държавите членки. Затова е важно кои хора ще пратим в Европа да отстояват интересите на България и българското общество.

Християндемокрациите в Европа, създавайки социално пазарно стопанство с идеята държавата да създаде условия за доходи и социална осигуреност на хората, с което да ги направи платежоспособни потребители на произведеното от производителите, даде достоен живот и излизане от най-тежките кризи на Германия, на Франция, на Италия след Втората световна война. Защо социално пазарно стопанство да не се осъществи и тук.

Същевременно сме изправени пред нови предизвикателства, които застрашават съществуването ни като народ и нация, застрашават мира, спокойствието и сигурността на Европа и защото християндемократите заедно с ВОЛЯ можем да направим повече за България.

– Вашите приоритети и за каква България в Европа ще работите?

-Ще работим за силна България в силна християнска Европа. Европа не може да приема повече мигранти, нито да ги преразпределя и настанява в държавите членки против волята им.

Не на Европа на две скорости. Не на Европа на двойните стандарти. Ние не желаем България да бъде задният двор на Европа. Да предлагаме евтина работна ръка за европейските компании и в замяна да си оставаме с ниски доходи, потребители на произведените от тях стоки, продаващи се у нас на същите, а понякога и на по-високи цени от тези в другите държави-членки на ЕС.

Трябва да се развиват политики за закрила на семейството и майчинството, средствата от европейския бюджет трябва да са за политики стимулиращи и подпомагащи създаването и отглеждането на деца от собствените им родители, а не да се насърчават професионална приемна грижа и за приемен родител да се отпускат повече средства отколкото за истинския, както е сега на практика.

Европа трябва да си припомни и да се върне към изконните си християнски ценности, това е важно в сферите на образованието и възпитанието на децата. Всякакви нови идеологии, които подкопават нормалното биологично семейство, са излишни и вредни в обучението на децата, които все още не са оформили своите личности и своите ценности.

Политиките за борба с монополите и картелите трябва да се развият на по-ефективно ниво в държавите членки чрез развитие на европейското законодателство и в тази посока. Защото картелните споразумения поддържат изкуствено високи цени, с което на практика ограбват потребителите.

Основите на ЕС бяха поставени от християндемократи – те откриха формулата на най-трайния мир съществувал някога в Европа, те създадоха пространство на сигурност, свобода и правосъдие, както е записано в учредителните договори, но този правов ред е творение на християнската цивилизация. Сега обаче от Европа се изисква да отвори границите си за народи, външни на Европа, мигрантската вълна изправи пред предизвикателство както сигурността, така и правовия ред. Стои въпросът и за социалната тежест и демографската промяна, която неминуемо ще доведе до социално-политическа, а защо не и правна такава в Европа. На много места в ЕС вече има оформени диаспори, които настояват за прилагане на шериат вместо традиционното право на държавата, в която се намират. Шериатът, като правна система, произтичаща и тясно свързана с исляма, е на практика несъвместима с установения правов ред в европейските държави, с установеното равенство между половете и разбиране за правата на човека. Това са въпроси, които ще трябва да се решават от отговорни и мислещи за бъдещето на Европа политици. С тези предизвикателства не могат се справят чиновници и хора, следващи сляпо партийни поръчения.

– Защо да гласуват българите за Вас и за коалицията „Воля – Българските родолюбци?“

Защото имаме идеи за бъдещето, защото имаме компетентност, носители сме на ценности, името ни задължава и не сме предали доверието на хората, както го направиха всички досега били във властта. Що се отнася до „Воля“ и г-н Марешки – той със сигурност не влиза в политиката, за да стане богат, защото вече е, а и от бизнеса си е открил формулата на успеха, печели като е полезен за другите – предлага достъпни лекарства и горива, изправи се срещу картели и устоя. Разбрал е, че успехът му зависи от това хората да са доволни. Воля са в Народното събрание, но не се замесиха в нито един корупционен скандал. Както е казано в светото писание – по делата им ще ги познаете!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache