Газовият интерконектор Гърция – България трябва да влезе в експлоатация през 2020 г. Това каза за „Нов живот” Теодора Георгиева, изпълнителен директор от наша страна на проектната компания „Ай Си Джи Би”

Теодора Георгиева говори от трибуната преди първата копка на интерконектора

През 2020 година трябва да сме готови с междусистемната газова връзка  Гърция – България. Строителството ще започне  едновременно на гръцка и наша територия. Това каза за „Нов живот” Теодора Георгиева,изпълнителен директор от българска страна на проектната компания „Ай Си Джи Би” АД след първата копка на интерконектора, което беше направена през миналата седмица в близост до Граничния контролно-пропускателен пункт „Маказа”. Строителството ще се управлява от проектната компания. Тя и колегата и от гръцка страна Константинос Караянакос ще бъдат отговорни за изпълнението на цялата отсечка от Комотини до Стара Загора.  Вече е избрана е фирма за изпълнение на строителните дейности  и фирма за доставка на тръбите по Закона за обществените поръчки.

Строителите трябва да направят организацията, за да бъде спазен срокът. Със сигурност строителството ще бъде на лотове. Първият техен  ангажимент е да направят проектен план, да го покажат, да видим дали има някакви рискове и да го одобрим. Няма как да не се наемат български специалисти и подизпълнители. Това ще бъде добре и за региона. Говорим за едно тежко строителство, малко компании покриват изискванията,   уточни Теодора Георгиева.

Инвестицията е за 240 млн. евро, от които 220 млн. евро са капиталовите разходи от Комотини до Стара Загора. Газопреносната система е с  дължина 182 км, от които 151 км  на българска територия и 31 км на гръцка. Техническият  капацитет е за пренос на 3 млрд. куб. метра газ на година с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. метра. Газопроводът ще осигури връзка на газопреносните системи на DESFA и TAP в близост до Комотини с преносната система на „Булгартрансгаз” ЕАД в района на Стара Загора.

Избраните изпълнители на проекта са: проектиране, доставка и строителство – J&P AVAX (Гърция); доставка на тръби – Corinth Pipeworks S.A Pipe Industry S.A (Гърция); инженер-консултант – консорциум ТИБЕИ с участници в консорциума – ТРАКТEБЕЛ ИНЖЕНЕРИНГ С.А (Белгия), ТРАКТEБЕЛ ИНЖЕНЕРИНГ С.Р.Л. (Италия), ИНТБЕР ГМБХ, ИПСИЛОН КОНСУЛТ ЕООД (България) и България Инженеринг ЕАД (България); строителен надзор – ДЗЗД „Еко Бул Контрол“ с участници в обединението „Екоинженеринг“ ЕООД, „Бул Строй Контрол Инженеринг“ АД и „Контрол Инженеринг“ АД.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона.

Срокът за изграждане на интерконектора е 18 месеца от началото на строителството. Трябва  да бъде въведен в експлоатация през 2020 г.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache