Основната заплата на един евродепутат е 8757 евро, пенсията – 1500 евро Отделно към заплатата, за участие във всяко заседание на ЕП или на комисия, евродепутатът взема по 320 евро дневни

Основната заплата на един депутат в ЕП е 8757 евро. Заедно с това, те получават и над 4500 евро за разходи за офисите си. Това обаче не е всичко.

Отделно към заплатата, за участие във всяко заседание на ЕП или на комисия, евродепутатът взема по 320 евро дневни. Така заплатата му може да достигне до 11 – 12 хил. евро месечно, ако ходи редовно на работа, съобщи още bTV.

Заедно с това членът на Европейския парламент може да получи до 25 хил. евро на месец за сътрудници. По този въпрос вече има скандали в различни страни в Европа и затова от 2009-а е изрично забранено пост на сътрудник да се заема от роднина.

Евродепутатие получават и допълнителна пенсия, която не е обвързана с тази, която вземат в страната си. Ако изкарат пълен мандат от 5 години, когато навършат 63-години те могат да получат до 1500 евро пенсия.

1 отговор

  1. Шериф каза:

    Ууфффф.. Е.ахти парата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache