Учители показаха в изложба другото си лице – на творци 21 преподаватели от област Кърджали изложиха около 200 свои творби в Дома на Културата

Броени дни след 24 май преподавателите творци от областта показаха свои произведения на изящното и приложното изкуства, и на литературата, в изложбата „Другото лице на учителя“, която бе открита на 28 май в Дома на културата. Събитието се осъществява за трета поредна година и е по инициатива на преподаватели от ПГИ „Алеко Константинов“ – Кърджали, съвместно с Регионално управление на образованието (РУО) и Дом на културата.

Със свои творби се включиха 21 учители от няколко учебни заведения в областния град, както и от училищата в Джебел и Черноочене. Сред тях: начални учители, математици, българици, преподаватели по чужди езици, по Биология и Химия, по Изобразително изкуство и възпитатели. Репортерът на „Нов живот“ Божидара Ангелова, която работи и в СУ „П.Р.Славейков“, също показва свои акварели, карикатури, вече публикувани на страниците на „Нов живот“, поезия и проза.

Посетителите на изложбата могат да се насладят на акварели, маслени платна, бродерия, графика, карикатура, квилинг, декупаж, студен порцелан, бижута, стъклопис, фотография, поезия, публицистика и приказки за деца. Разнообразието от жанрове е значително – натюрморти, пейзажи и фигурални композиции хармонизират с шевици, бродерии и плетива, артистично аранжирани яйца, гоблени и картички.

Пъстро, но стилно. Разнолико, но в съзвучие. Изкуство, родено в ежедневието, но по своему неповторимо и с дух на съзидание. Така може да се опише видяното с няколко думи. И това не е случайно. Идеята на изложбата е да покаже пред обществото точно това друго лице на учителя – на твореца и естета, на вечно търсещия и разкриващ чрез таланта си красотата и багрите на света, на човека, който в своя делник оформя характери и „посява“ знания, а в откраднати мигове от денонощието създава изкуство.

На откриването дойдоха граждани и гости на града, самите автори, техни колеги и приятели. Сред посетителите на ескпозицията бяха още учители и ученици от Италия, Полша, Германия и Турция, партньори на ПГИ „Алеко Константинов“ по проект „Справяне със стереотипите в образованието“ по програма Еразъм+.

Събитието бе уважено също от Началника на РУО Гроздан Колев и от Ангелина Костова, началник на отдел в същата институция.

В кратко слово директорът на ПГИ Атанаска Мешелиева приветства участниците за смелостта да покажат своето творчество и благодари на началника на РУО за съдействието при реализирането на инициативата.

Самият Гроздан Колев сподели пред всички: „Аз искам да благодаря на организаторите за тази изложба за поканата да се съберем тук и за възможността да покажем един по-друг свят, различен от делника, създаден от хората на мисълта, на всички тези творци. Това наистина е другото лице на учителя. То показва една същност, която издига тези личности над делника, над онова, с което всички се сблъскваме ежедневно. И всъщност това е едно бягство от реалността и една среща с наистина въздействащо изкуство“.

Той отправи и поздрави към Вяра Петрова, учител по БЕЛ в ПГИ, по чиято идея се организира изложбата, и към нейните съмишленици и колеги, които са в основата на тази вече традиционна проява. Пожела също творческите търсения на педагозите творци да продължават да носят идеята за изграждане на една по-добра реалност. Защото, по думите му, това е знак за едно истинско позитивно мислене, към което всички присъстващи там в този момент са приобщени.

Докато разглеждаше творбите, Гроздан Колев сподели също, че познава лично много от колегите, но не е предполагал, че се занимават и с изкуство, а това го изненадва приятно.

Събитието завърши с коктейл, кетъринга за който бе дело на ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител Георги Гарабедян.

Експозицията е открита за посетители до 4 юни.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache