Румен Радев получи почетен знак „Златно бухалче“ и стана посланик на училище „Славейков“ Държавният глава остана искрено очарован от инфраструктурата на училището, но най-вече от постиженията на славейковци

Няма как да ви поздравя с някаква официална реч. Не върви след това, което видях, което почувствах. Защото това не е обикновено българско училище! Това е храм на българската просвета, на българския дух и на знанията. с тези думи президентът на България Румен Радев се обърна към славейковци от училищната трибуна по време на днешното му посещение в СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали.

Неговата визита се осъществява по покана на ръководството на училището и по идея на клуба на младите посланици на европейския парламент към школото. Тя бе отправена към държавния ни глава през май 2018 г.  Така година по-късно, на днешния 31 май, в отговор на нея, президентът посети училището за шампиони.

В училищния двор бе устроено пищно и тържествено посрещане. От централния вход на двора Румен Радев, придружен от директора на училището Милко Багдасаров и от кмета инж. Хасан Азис, премина през шпалир от строени ученици, облечени в красиви униформи, От всички страни махаха деца с цветя, помпони и балони. На метри пред входа на сградата малките танцьори от училищния фолклорен състав „Родопея“ изтанцуваха танца „Вода“,

На стълбите президентът бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол. Тук той бе поет от съпредседателките на Ученическия парламент Преслава Митева и Демет Джамбазова. Преслава разведе президента в Еврокоридора, във фоайето, където са изложени всички купи, награди и отличия на спортните, математическите, литературни и други училищни клубове. С голям интерес държавният глава разгледа кабинетите по БЕЛ, по История, по Музика и по Религия. Посети също учителската стая, където поздрави всеки от преподавателите и се снима с тях. Разгледа и медийния център. Там се запозна с дейността на журналистическия клуб.
В последния учебен ден, когато завършват учениците от начален курс, президентът отдели време и за тях. Той ги приветства от трибуната в училищния двор с думите:

„Всички вие доказахте, и ръководството на училището, и преподавателите, и родителите и най-вече децата, че само за 35 години едно училище може да се утвърди сред най-големите образователни средища на България. Средища за таланти, за шампионски дух. Да бъде едно от най-модерните училища. И аз днес съм силно впечатлен, защото това, което видях, далеч надхвърля моите очаквания. Това няма как да стане ако няма един силен, сплотен екип от преподаватели. Затова искам да се обърна с огромна благодарност към вас, към директора и към всички преподаватели. За това, което вие правите за нашите деца, за вашето постоянство и себеотдаденост. Аз съм уверен, че вие се гордеете не само с професионалната реализация на вашите възпитаници, но най-вече с това, че вие тук изграждате достойни личности. А това според мен е най-важното. Искам да благодаря и на родителите, на обществеността на Кърджали и на кмета инж. Хасан Азис, защото без тяхната подкрепа, вашата благородна мисия няма как да се реализира. Искам да поздравя най-малките, които днес завършват училище и от тук нататък започват дългите игри. Надявам се, че ги чакате с нетърпение, но няма да забравите и знанията, които са ви преподавали цяла година“, каза в речта си държавния глава.

„Днес около 730 деца от 1-и до 4-и клас завършват учебната година. Тези деца, виждате усмивките им, са естествено породени от факта, че 350 от тях, тоест 50% завършват с отличен успех“, сподели и директорът Милко Багдасаров. Той поздрави завършващите и техните преподаватели с това, което са постигнали през учебната година.

Преслава Митева, съпредседател на Ученическия парламент, обръщайки се към президента, обяви по време на тържеството: „Всяка година, когато изпращаме нашите абитуриенти, има един първенец на випуска, който бива награден със „Златно бухалче“. По наше решение, аз имам честта да Ви връча такова златно бухалче, като Ви обявя пред всички за посланик на най-хубавото училище“.

За високопоставения гост децата изпяха с жар химна на училището „Шампиони сме“ и танцува мажоретния състав. За няколко минути той се смеси с учениците, мнозина от които си направиха селфита с него. Държавният глава позволи на хората в двора да се докоснат до него, да се ръкуват, да се снимат, да му изкажат благодарности, поздравления или просто да го попитат нещо. А това развълнува изключително много всички присъстващи.

Визитата на Румен Радев продължи в Актовата зала на училището, където той се срещна с изявени ученици и преподаватели. На състоялата се дискусия на тема „Поколението „Милениум“ – какво искат младите хора“. Президентът отговори на поставени от младежите въпроси, а също той ги предизвика и сами да потърсят отговори. Темите, които се разискваха бяха във връзка с качеството на образованието, с основния проблем в страната, според младежите, корупцията и мотивацията на младите хора да останат в България.

Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

“,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache