Първо място за есе за Атанас Ников от „Славейков“ Приет е за студент две години преди завършване на гимназия

Десетокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Атанас Ников спечели първа награда в националния конкурс за историческо есе/научна разработка, обявен от Философско-историческия факултет към ПУ „Паисий Хилендарски”. Темата на конкурса тази година бе: „От поданици към граждани – Конституцията и човешките права” по случай  140-те години от създаването на Търновската конституция. Наградата на Атанас Ников бе връчена от доц. д-р Георги Митрев – ръководител на катедрата „История и археология“  към Пловдивския университет и доц. д-р Димитър Димитров – преподавател в катедрата. Наред с останалите награди, които получи, ученикът от училището за шампиони бе обявен предсрочно за приет студент в няколко различни специалности в ПУ „Паисий Хилендарски”, без да полага кандидатстудентски изпит. Той е вторият десетокласник от „Славейков“ с предсрочна „виза“ за университета, след като миналата година такова постижение направи и Анелия Крумова.

Атанас получи най-високата оценка на журито от именити историци сред повече от 40 разработки на гимназисти от цялата страна. Творбите на тримата отличени на първо, второ и трето място ученици ще бъдат публикувани в сборника с докладите от XV Национални студентски научни четения.

Преподавател по история и научен ръководител на десетокласника е Галина Стефанова.

„Всѣкой робъ, отъ какъвто полъ, вѣра и народностъ да бѫде, свободенъ става, щомъ стѫпи на Българска територия.“, този текст впечатлява най-много славейковските ученици.

В разсъжденията си по темата на конкурса Атанас Ников пише в есето си: „Търновската конституция дава на страната много – благодарение на нея българинът придобива авторитет, по-голям от този на европееца, който цял живот е бил свободен. Нещо повече, тази конституция дава на преродената държава едно ново начало, нов шанс да постигне своята висша цел – да стане най-обичаното Отечество! В името на човека!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache