Лято е… Докога улични чешми в Кърджали ще бъдат сухи?! Граждани недоволстват, питат защо институциите се правят, че не виждат какво става в града

Чешмата пред магазин „Гейк”

Какво ще правим с тия улични чешми. Лятото дойде  , а още не работят. Това е срамота, оплакаха се наши читатели. Препоръча ни да отидем да видим чешмите на бул. „България”, пред магазин „Гейк” /стария универмаг/  и на бул. „Христо Ботев” в кв. „Възрожденци”, да ги снимаме и ги покажем в „Нов живот”. Казах му, че за чешмата пред магазин „Гейк”, която на работи от около осем месеца, сме писали още през ноември след сигнали на граждани. Но досега нищо не е направено, изглежда на никой не му пука, че някой бил жаден или може на улицата да му прилошее и няма къде да намери глътка вода.

Единствената улична  чешма на булевард „Христо Ботев”

Нашият читател се оказа прав. Единствената улична  чешма на булевард „Христо Ботев”, а може би и в многохилядния квартал, която се намира в близост до една от аптеките и обществени заведения за хранене, наистина е суха. Работещи  наблизо не можеха да се сетят от кога чешмата не функционира , но не е от последните дни. Тя не само, че не работи, но в нея са започнали да хвърлят боклуци. Ако човек не знае, че това е чешма, може да помисли, че е кошче. Жители от квартала коментираха – не си вършат работата, не уточниха кой не си върши работата.

Чешмата пред магазин „Гейк” също не работи. Преди около нея беше мокро, на водопой се събираха гълъби. Няма е вече  тази атрактивна гледка. Тя единствената по бул. „България”  от автогарата до Градската градина и може би най- използваната в града, когато работи.

Родопчани са известни с това, че правят много чешми за хаир /за добро/. Ако институциите в града, които отговарят за уличните чешми не могат да построят нови, то могат да направят добро, като ремонтират старите и пуснат водата.  Има една поговорка „Водата изпира всичко освен позора”,  но в случая ако чешмите заработят може да изпере и позора.

Валери КОВАЧЕВ

Снимки: Валери КОВАЧЕВ

4 коментара

 1. Анонимен каза:

  Точно тази чешмичка на снимката пред аптеката във „Възрожденци“ тече неспирно 20 години. Водата не спираше нито през зимата, нито през лятото. Около чешмата имаше винаги огромна локва, защото неупотребената вода не изтичаше в канализацията, а на тротоара.През студените дни замръзваше и около чешмата се образуваше огромна ледена площадка. Зле възпитани деца се пръскаха с вода от чешмата без забележка от никого. Може би не заслужаваме чешмички, защото ги рушим за дни.

 2. Анонимен каза:

  Икономията е майка на мизерията от един страхотен български филм.

 3. Анани каза:

  Ох, само чешмичките да са, с мед да ги намажем. Целият ни град е порутен, освен презастрояването нищо друго не е направено.Още ходим по тротоарите отпреди 40 години.

 4. Сашо каза:

  Не може ли едно кранче да и се сложи за да не тече непрекъснато?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache