Мевлид за здраве и берекет се проведе във Велишане

За поредна година традиционният мевлид за здраве и берекет в кърджалийското село Велишане събра на едно място стотици жители от околността и местни хора, установили се в Турция и Западна Европа. Религиозният ритуал се проведе в местната джамия „Чалаплар“. To бе уважено от председателя на общинската организация на ДПС в Кърджали Лятиф Расим, председателят на Младежко ДПС в Кърджали Ахмед Моллахасан, общинските съветници от района Мюрсел Халил и Емин Халил, кметове на населени места.
Проявата бе организирана с финансовата подкрепа на местните изселници, които живеят и работят в Турция. През тази година, организаторите правят основен ремонт на медресето, което се намира в двора на мюсюлманския дом.
Религиозният ритуал започна с четене на айети от Корани-Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от имаминът на централната джамия в Кърджали Ердинч Хайрула.
Всички уважили обичая, бяха нагостени с 10 казана специален пилаф, приготвен от известния майстор-готвач Фахреттин Акън и съпругата му Севгинар Акън от Истанбул.
За изготвянето на вкусния пилаф бяха използвани 175 кг. специален ориз „Османджък Балдо“ от Турция, както и 175 кг. телешко месо. За всички присъстващи организаторите бяха осигурили айран, минерална вода, сладолед и халва.
Председателят на общинската организация на ДПС в Кърджали Лятиф Расим поздрави организаторите на мевлида за здраве и берекет. Пожела на велишанци да продължат тази хубава традиция.
Гюнер ШЮКРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache