Десетки мюсюлмани се събраха на молебен в село Вождово

Десетки мюсюлмани от района се събраха на молитва в местността „Емироглар “ в землището на чернооченското село Вождово.
Ритуалът е първият след месец Рамазан от традиционните летно-есенни молебени за здраве, берекет и благоденствие в района. Тази година те започнаха месец по-късно заради Рамазана.
Молитвата беше отслужена от местните проповедници, които прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.
Събитието бе уважено и от Кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави присъстващите и им благодари, че успяват да запазват традициите.
Организатор на проявата е местното настоятелство със съдействието на кметствата Вождово, Драганово, Пряпорец, Среднево и Бостанци.
Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.
Ритуалите са празници, които дава възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.
След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен с месо и ориз от опитните ръце на местния майстор бай Халил.
Предстоят молитви и в селата Възел, Водач, Дядовско, Бели вир, Паничково, Габрово, Женда, Соколите, Безводно, Русалина и други населени места. Ритуалите по традиция ще приключат на ранна есен в село Каблешково.

Исмет Исмаил

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Kolko hubavo ! Allah kabul etsin ! No dokoga e tova razdelenie mejdu maje i jeni ? Majete pod navesa , na syanka , varhu kilimi i dyushetsi, a jenite pod pareshtite lachi na slantseto , napravo varhu zemyata…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache