Музиката на свободата събра кърджалийци пред Дома на културата

Джазът – музиката на свободата, събра кърджалиици пред Дома на културата снощи. За осми пореден път се проведе джаз фестът „Долината на Орфей“ с участието на изявени наши музиканти. Музикалното събитие дължим на сдружение „Долината на Орфей“ и община Кърджали. Той е част от културния календар на общината. 

В 18.30 часа на площада пред Дома на културата се събраха изпълнители, познавачи и любители на музиката на свободния дух. Първи на сцената по традиция излезе формация от Кърджали. Това бе квартет „Киара“. Меломаните имаха удоволствието да чуят певицата Надя Тончева и нейния бенд. Специалният гост на фестивала беше един от най-добрите Джаз тромпетисти, солист на Биг бенда на БНР, Мишо Йосифов. На сцената излязоха и легендите на Блуса Джими’с бенд както и редовните участници на фестивала през последните години Х Кеу и техния виртуозен саксофонист Милен Стайков 0 Майки.

Приветствие към участниците и публиката от свое име и от името на кмета на община Кърджали отправи зам.-кметът Веселина Тихомирова. Тя подчерта, че фестът е дълго очаквано от кърджалиите събитие. Той е включен в културния календар. Джазът е бил Гласът на толкова много страни. Той винаги е олицетворявал свободата да бъдем себе си, отбеляза в словото си Веселина Тихомирова.

Основоположникът на поредицата джаз фестивали архитект Станислав Луков разказа как се е зародила идеята. През 2012 година заедно с неговия приятел ротарианец Гавраил Гавраилов научават за обявения от ЮНЕСКО световен ден на джаза – 30 април. Денят се отбелязва с концерти в градове като Ню Йорк Ню, Орлиънс, Чикаго. Решават в малък формат да спретнат джаз фест и в село Маслиново, на средата на пътя между Кърджали и Хасково. Поканили няколко групи, присъствали стотина меломани. Постепенно фестът набрал фенове и селото отесняло. Решили шестото издание на Джаз феста да бъде в Кърджали. Поканили 6 формации.

Джазът обединява хората, излъчва стремеж за свобода, смятаме, че мястото му в Кърджали е изключително подходящо, каза още Станислав Луков. Той на мнение, че включването на Феста в културния календар на общината е стъпка за привличане на меломани от страната и за развитие на туризма.

Джазът е музикален стил, възникнал в първата половина на 20 век в южните Щати на САЩ и съчетава африкански и европейски музикални традиции. Абсорбира американски популярни стилове като суинг и рагтайм и допълва с полиритмия и импровизация. Това го прави разнообразен и жизнен. За първи път понятието „джаз“ се използва през 1915 година в Чикаго. Бързо се разпространява по света, обогатявайки се от местни музикални стилове.

Георги Кулов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache