Стотици се стекоха на мевлида в местността „Караюмер йери“

Мевлид за здраве и берекет събра стотици от ардинските Търносливка и Ахрянско, както и изселници, пристигнали от Турция и Западна Европа. Традиционният религиозен ритуал се проведе в местността „Караюмер йери“.

Духовници, водени от Сезер Садулов, отговорник-иршат в Районното мюфтийство, четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Инициативата се организира с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от Турция.
Майстор-готвачът Фикрет Джила от близкото село Бял извор приготви пет казана пилаф, за да се нагости всички, уважили обичая. Събитието уважиха областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

Кметът на общината Ресми Мурад поздрави присъстващите и организаторите на мевлида. „Мевлидите са нашите културни традици, които сплотяват единството и заедността. Те са поводи на едно място да се събират близки, роднини, приятели от различни краища на страната и чужбина“, заяви Ресми Мурад.

Кметовете на Търносливка и Ахрянско изказват искрените си благодарности към всички съселяни и изселници, спомогнали за осъществяването на ритуала.

Гюнер ШЮКРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache