Крумовградски ученици със злато и сребро от Балканския шампионат по фолклор в Хисаря Отлично се представиха певиците от група „Карамфилче“ и танцьорите от състав „Пъстра китка“ към СУ „Васил Левски“

Крумовградски ученици от СУ „Васил Левски“ се представиха отлично в Осмия Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – жива вода“.

Певиците от Фолклорна група „Карамфилче“ с ръководител маестро Митко Карамфилов бяха отличени със златен медал в категория „Групи за народни песни, автентичен фолклор“, а танцьорите от Детски танцов състав „Пъстра Китка“ с ръководител Даниела Бояджиева спечелиха сребърен медал в категория „Обработени фолклорни танци“. Сред 2000 групи и индивидуални изпълнители нашите ученици успяха да спечелят престижните първо и второ място.

Децата взеха участие и в съпътстващите дейности към фестивала, свързани с бита и традициите на народа ни – оцветяване на шевици и народни носии, низане на накити от мъниста, плетене с царевична шума и тъкане на рогозки, предене с вретено и хурка, чепкане на вълна на дарак и др. Малките ученици разгледаха с интерес изложбата от фотоси и изложба на автентични носии от Пловдивско, кукерски маски и различни старинни предмети, свързани с труда на българина.

За отличното си представяне двата състава благодарят и на Цветан Терзиев, директор на СУ „В. Левски“ в Крумовград за осигуряване финансова и най-вече морална подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache