Доц. д-р Станимир Сираков взе диплома, която имат само още 35 медици в света Роденият в Кърджали лекар, оперирал мозъка на дете през крака, няма намерение да напуска България въпреки възможностите, които се отварят пред него

Лекарят от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. Станимир Сираков, който извърши уникална операция на мозъка на 10-годишно момиченце през артерия на крака му, вече има европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Така д-р Сираков става един от общо 36 медици от цял свят, които са удостоени с този документ. Целта на дипломата е да отличи тези специалисти, които имат опита и квалификацията да се занимават с ендоваскуларно лечение на най-сложните и комплексни мозъчно-съдови заболявания. За да получи дипломата, всеки от тези медицински специалисти е трябвало да покрие редица критерии. Самият изпит е продължил 2 дни.

Първият е бил посветен на теоретичната подготовка и е включвал тест с писмена част. През втория ден явяващите се кандидати е трябвало да работят по различни медицински казуси пред 7- членна комисия и да дискутират индикации и методи на лечение.

Новопридобитата диплома дава възможност на доц. Сираков, след кратък пробен период, да работи в който и да е от големите центрове в Европа, където се правят ендоваскуларни процедури.

На практика с тази диплома съм сертифициран и признат невроинтервенционалист в Европа„, обяснява доц. Сираков. Въпреки новите хоризонти, които отваря пред него ценният документ, той няма намерение да напуска България.

„Напротив, в момента сме подали документи УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане един от акредитираните центрове в Европа, където се провеждат обучения за невроендоваскуларни процедури. Ако това стане, ще сме единствени в целия източноевропейски регион, което е голямо постижение както за българската медицина, така и за българските пациенти“, добавя младият лекар.

Д-р Станимир Сираков е роден на 24 октомври 1984 година в Кърджали. Завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност „Образна диагностика“ и „Интервенционална неврорентгенология“. От 2011 г. е част от екипа на болница „Св. Иван Рилски“ и вече е ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика. Младият специалист е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации. Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишното момиченце през артерия на крака му, д-р Сираков получи National Medical Awards или т.нар. „Медицински Оскар“.

Само за 2019 г., заедно с екипа си от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Сираков има извършени 17 операции на артериовенозни малформации (АВМ) и са третирани по ендоваскуларен метод над 90 мозъчни аневризми. Преди няколко месеца, заедно с проф. Шарбел Монайе от Франция, той извърши две уникални операции на деца с много тежки АВМ, които иначе трябваше да заминат за лечение в чужбина.

8 коментара

 1. Галя Марева каза:

  Браво, докторе! И на този фон ще ми предлагат футболиста Ахмед Осман за почетен гражданин! Възмутително е, защото миналата година НЕ направиха доктора почетен гражданин – млад бил, рано било… И сега футболист! Несравними величинии и постижения, господа управляващи! Нали писахте критерии?! По кои точно критерии единият може, а другият – не? Направо се оляхте!

 2. Елизабет Георгиева каза:

  Уникално момче и още по-важно – толкова скромен, човечен, достъпен и без капчица гордост и надменност – толкова естествени човешки качества, които са едва ли не срамни за много хора у нас напоследък!!! Да е жив и здрав и да пребъдат златните му ръце, уникален ум и дълбоки професионални знания и качества! АМИН!

 3. Мария Митрева каза:

  Честито докторе, помагатйте с цялото си сърце и знания

 4. Анелия каза:

  Очите ми са насълзени от гордост !! И съм още по-щастлива, че оставате в България. Бъдете здрав, докторе!

 5. анонимен каза:

  Браво, докторе! Ти си гордост за всички българи.Здраве и много ,много успехи!

 6. Христина Въчева- Хамбург каза:

  Браво , Доктор Сираков ! Гордеем се с Вас! Господ да Ви закриля и пази! Поздравления и за Вашите родители, отгледали и възпитали такъв достоен син !

 7. Аида каза:

  Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache