3200 лева дарения събра управата на община Неделино за близнаците сираци Отвориха дарителската кутия, която бе поставена в сградата на общинската администрация в помощ на Ивайло и Борислав Хаджиеви

3200 лева се събраха в дарителска кутия в общинската сграда в Неделино за двамата братя близнаци Ивайло и Борислав Хаджиеви, съобщи кметът на общината Боян Кехайов.

Припомняме, че 13-годишните братчета първо загубиха майка си Катя, когато са на 4 години, а в средата на месец май т.г. погребаха и баща си Здравко. И двамата родители починаха от онко заболявания.

Съдбата на шестокласниците трогна стотици родопчани и хора от цялата страна, както и от чужбина. Общината в Неделино започна кампания за дарения и съдейства за разкриване на банкова сметка на малолетните близнаци.

Хора от Неделино поставиха кутии за дарения в търговски обекти, а общината – в сградата си.

Отделно се събират дарения и на сметка за децата, която е освободена от такси за дарителите.

„Стресирани са. Шока за тях е голям. Опитваме се да запълним празнотата на децата, въпреки че родителите са незаменими. Не искат да бъдат съжалявани“, споделят роднини на сирачетата.

Близките определиха за настойник на близнаците една от лелите им – Стефка Байрактарова, за една година. Предстои към края на юни т.г. тя да бъде официално призната за настойник с решение на комитет по настойничеството, посочи Кехайов. След това ще бъдат отчетени и събраните от общината и частни лица дарения, които ще бъдат предадени на настойника.

След срещи с експерти от Дирекция „Социално подпомагане“ и Отдел „Закрила на детето“ е задвижена процедурата за отпускане на социални помощи и ежемесечно подпомагане на двете непълнолетни деца. До сега те получават по 155 лв. наследническа пенсия от майка си. Сумата ще се увеличи с още 50% и ще стигне по около 230 лв.

1000 лева еднократна помощ за близнаците по предложение на кмета ще гласува на 31 май т.г. на сесия Общинския съвет в Неделино.

„Голяма съпричастност има към тяхната съдба. Получил съм лично десетки обаждания по телефона, такива има декларирани и чрез социалните мрежи и официалната страница на общината. Имаме писма от цял свят, от наши съграждани, които живеят и работят в чужбина, местното население също се включи и дарява. Търговска верига пожела да поеме разходите по образованието им. Друга верига изиска банковата им сметка да преведе солидна сума“, каза кметът Кехайов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache