В Баните искат отстрел на две стръвници, убили досега 35 животни При нападенията са убити крави, телета, кон, овце и кози

В община Баните пропищяха от мечи нападения. Убити са близо 35 животни, жалват се местните, които искат отстрел на две стръвници, съобщава радио Дарик Пловдив. 17 нападения от мечки върху домашни животни и селскостопанско имущество има регистрирани от началото на годината там. Само за изминалия месец сигналите, получени в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян, са шест, като четири от тях са в село Сливка и по едно в Гълъбово и Треве. При нападенията са убити крави, телета, кон, овце и кози.

“Взето е решение да се поискат разрешителни от Министерствата на земеделието и на Околната среда и водите за отстрел на две мечки, които обикалят района и има доказателства, че са опасни стръвници“, коментира кметът на община Баните Милен Белчев. За проблема потвърди и директорът на Държавното горско стопанство в Славейно инж. Кръстьо Узунов.

Общо 19 са сигналите за нападения на кафява мечка във фермите на селските стопани. В един от случаите мечка с две малки мечета са стигнали до последните къщи в смолянското село Могилица. Девет от нападенията са на територията на община Смолян. Останалите са в районите на Девин, Борино и Чепеларе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache