Надежда Димитрова спечели златен медал и от фолклорния конкурс в Казанлък Тази събота ще участва в детския конкурс за изпълнение на български и турски песни „Малкият Орфей” в Кърджали

Надежда Димитрова с гъдуларя Димитър Гайдаров

Четвъртокласничката  Надежда Димитрова от училище „Йордан Йовков” в Кърджали  спечели първа награда и златен медал от четвъртия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров – 1906-1989”  в  Казанлък, който се проведе от 7 до 9 юни под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Във възрастовата група от 5 до 10 години участваха над  100 индивидуални изпълнители от цялата страна, предимно от музикални школи и училища.  Надежда се представи  с две популярни родопски песни „Пусни са ме бре, юначе” и „Димитро, сино Димитро” в съпровод на гъдуларя Димитър Гайдаров, син на бележития фолклорист и диригент Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът. Художествен ръководител на Надежда е Христина Чаушева от Дома на културата в Кърджали.  Председател на журито  в Казанлък беше проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

През тази година Надежда  завоюва още една голяма награда. През март й бе присъдена Златна лира на Орфей  на Националния музикално-фолклорен фестивал „Орфееви таланти” в Пловдив. Тя беше избрана за лице на фестивала и носеше националното знаме на откриването му.

Тази събота Надежда ще участва в Детския конкурс за изпълнение на български и турски песни „Малкият Орфей”  в Кърджали. През миналата година грабна специалната награда на конкурса.

За високите  постижения тя беше наградена от областния управител Никола Чанев по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура  и на славянската писменост.

Участието на Надежда в националните конкурси е с финансовата подкрепа на община Кърджали. Родителите й благодарят на кмета инж. Хасан Азис и на заместник-кмета Веселина Тихомирова за помощта.

Валери КОВАЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache