След пълно саниране панелните блокове могат да са годни за обитаване още 40 години Освен енергийно саниране би следвало да има конструктивно и инсталационно саниране

При санирането има три етапа, коментира професор Петър Павлов, координатор на Лабораторията по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„Саниране от гледна точка на енергийното саниране, което се прави, но преди това би следвало да има конструктивно саниране и инсталационно саниране“.

„Ако то се изпълнява в три етапа – конструктивно, инсталационно и най-накрая енергийно саниране, всичко би могло да се извърши в рамките на един времеви период, тъй като знаете по време на санирането във вашите апартаменти влизат хора, след една година идват хората и казват трябва да се смени ВиК инсталацията, понеже тя е морално остаряла“.

Каква е издръжливостта на конструкцията на панелните блокове коментира и инженер Иван Каралеев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране:

„Трябва да се има предвид, че всичко остарява и нормите естествено, строително-техническите, се променят с течение на времето. Естествено, че изискванията се повишават постоянно, но това не означава, че трябва да разрушим всичко старо и да започнем наново. В Европа има сгради, които са на стотици години, особено архитектурни паметници, които са издържали във вековете. Трябва да се отчете и следното – необходимо е за всяка сграда да се полагат съответните грижи и грижа за поддръжката й“.

Преди да се направи саниране трябва да има подготвен и направен технически паспорт на съответната сграда и на съответния строеж.

„Ние няколко пъти в Камарата сме разглеждали тези проблеми и сме обръщали внимание, когато се извършва саниране, а всъщност думата саниране означава оздравяване и основно се отнася до конструкцията на сградата. Извършването на оздравяване трябва да обхване самата конструкция, армировките, бетонната конструкция на цялата сграда,“ допълни Иван Каралеев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache