Високотехнологични автомобили за оказване на спешна помощ ще дежурят край Маказа Доставката им е част от проект, насърчаващ иновациите в трансграничния регион Гърция – България

Високотохенологични автомобили за напреднала диагностика и терапия ще дежурят и ще оказват помощ при инциденти по пътя за Маказа. Доставката им е част от проект „Получаване на спешна/ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в  трансграничния регион Гърция – България“.

По този проект Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали ще получи два автомобила, оборудвани по последна дума на техниката. Освен за трафика по пътя за ГКПП „Маказа-Нимфея” те ще бъдат ползвани за обслужването на населението в цялата област при спешни повиквания, съобщи за медиите директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков.

Първият специализиран автомобил ще бъде на разположение на спешните медици в Кърджали. Ще бъде оборудван с електрически аспиратор, авариен и транспортен вентилатор за професионална употреба в спешни медицински услуги и болници, транспортна система за наблюдение и дефибрилация на пациенти с функция телемедицина, автоматична електромеханична система за компресия на гръдния кош и др.

Вторият автомобил е със задвижване 4Х4 . Ще бъде базиран във филиала на ЦСМП в Кирково. Оборудването е почти  аналогично на първата. Допълнително има автоматична инфузионна спринцовка, каза още д-р Митков.

Стойността на дотавената техника е 830 423 лв. Автомобилите са без аналог в България.

Проектът се изпълнява от международен консорциум „ДелтаМед Мобайл“ ДЗЗД, създаден от фирми с богат опит в доставката на специализирани автомобили и медицинска техника.

Предстои автомобилите и оборудването да бъдат представени в Кърджали на 19 юни в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.

Георги КУЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache