Затоплянето на климата увеличава броя на змиите в планината Според специалистите комарите и мухите вече са по-различни, в България има африкански калинки и мравки

Змия бе уловена преди няколко дни на детска площадка в центъра на смолянското село Смилян

През последните 10 години биолозите наблюдават увеличение на популациите на змиите в планината. Според тях това се дължи на смяната на климата. Влечугите се срещат в къщи, дворове, детски градини, по улиците. Местните хора трябва да свикват с наличието на повече змии, защото климатът в Смолян започва все повече да прилича на този в Гърция, казва биологът и управител на “Дезинфекционна станция” в Смолян Оля Тотева. “Климатът ни се променя, ще има змии, а и комарите вече са по-различни, мухите също. Насекомите вече нямат нищо общо със старите популации отпреди години. Забелязват се и нетрадиционни за нашата страна калинки и мравки. Преди дни ми донесоха калинка, която е различна от най-разпространената в България, седемточковата калинка. Тя бе африканска. Напоследък все по-рядко се виждат обичайните за нашата страна калинки. Изчезнаха врабците. На сметищата в района се срещат гларуси, които са характерни за водните райони. Забелязвам и друга тенденция – все по-малко животни се срещат в планината. Слизат надолу към населените места”, казва Тотева.
Голяма напаст са и голите охлюви, наричани от местните плужеци. Най-много има в общините Смолян и Девин. Те унищожават нивите със зеленчуци, картофи и фасул в общините Смолян и Девин. Земеделци се жалват, че такова нападение от мекотели никога не е имало. Вредителите са от вида червен арон и с всяка година броят им нараства, а площите, които нападат, стават по-големи. Стопаните ги изхвърлят от градините си, а те се връщат обратно или нападат съседни. Според Тотева през последните години има все повече змии. Тя препоръчва хората да ходят с подходящи обувки, с дълъг панталон и дълги ръкави, за да не бъдат ухапани от змия. При евентуално ухапване веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Всяко джипи има антизмийски серум в спешния си шкаф. Биологът Оля Тотева смята, че заради затоплянето на климата влечугите и гризачите в планината се увеличават.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache