Новият парк в Неделино ще се казва „Ак. Николай Кауфман“ Средствата са отпуснати с постановление на Министерския съвет през август миналата година

Кметът на Неделино Боян Кехайов дава старт на строителството на новия парк

С нов парк Неделино прославя името на академик Николай Кауфман – първият изследовател на неделинския двуглас. Градът е известен с характерното си двугласно пеене и всяка година е домакин на Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен. От миналата година неделинският двуглас е включен като българската кандидатура за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Макет на новия парк, носещ името на Николай Кауфман

Според кмета Боян Кехайов този акт е израз на признателност към първия изследовател, който е работил още от 1954 година върху специфичното пеене в района. В чест на академик Кауфман кметът Кехайов е предложил на Общинския съвет новият градски парк да бъде кръстен на негово име. Паркът е изграден в пространството пред бившето ученическо общежитие в Неделино, а първата символична копка е направена през месец март.
В момента текат довършителни работи.  В него ще има 30 пейки и свободен интернет достъп. Тържественото откриване ще се състои в началото на юли.
Средствата за целта са отпуснати с постановление на Министерския съвет през август миналата година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache