Екрем Имамоглу води в проучванията преди кметския вот в Истанбул Преднината му пред бившия премиер Бинали Йълдъръм е около 2 процента, отчитат социолозите

Пет дни остават до провеждането на изборите за кмет на Истанбул. Социолозите отчитат лека преднина на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу пред претендента на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, но разликата между тях е много малка, предаде БНР.

На изборите на 31 март около 1 700 000 истанбулчани не гласуваха. Поради това основните усилия на Партията на справедливостта и развитието са насочени към това да достигнат до тях, и по-специално – до разочарованите свои избиратели, които не упражниха правото си на глас на изборите през пролетта.

За разлика от кампанията през март, сега управляващите не планират големи митинги с участието на президента Реджеп Ердоган, а разчитат на кампании „от врата на врата“ и по-малки ежедневни срещи и събития.

В интервю пред независимата медия „Медияскоуп“ (Medyascope) директорът на една от най-уважаваните социологически агенции в Турция – „Конда“ – Бекир Агърдър посочи, че изборите са единственият механизъм, останал на хората в Турция, за да повлияят на политиката.

„Единственият метод на борба са изборите и когато вие чрез различни начини, юридически и най-вече политически натиск, отменяте вота на хората на изборите, това няма как да не накърни усещането за справедливост на избирателите и на управляващите, и на опозицията. И от този момент нататък Партията на справедливостта и развитието загуби,“ отчита Агърдър.

Друг ключов фактор са кюрдските избиратели. В опит да ги привлече на своя страна бившият премиер Бинали Йълдъръм използва названието „Кюрдистан“ в реч в Диарбекир, но това раздразни неговия по-малък партньор – лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

Продължава и кампанията на Екрем Имамоглу, като повечето социологически проучвания отчитат, че той има преднина от около 2% пред опонента си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache