Ученици от  Черноочене се включиха в „Единни в многообразието“ Инициативата на областната администрация в Кърджали е част от Комуникационната стратегия на България за ЕС през 2019

Учениците от началния курс на СУ „Христо Смирненски“ в с. Черноочене се включиха в инициативата на областна администрация Кърджали „Единни в многообразието“ – част от Комуникационната стратегия на Р България за ЕС през 2019 г, която популяризира живото културно наследство и  приноса на България за съхраняване на етническата толерантност. Събитието се проведе в зелената класна стая „Слънчо кът“, изградена по проект на ПУДООС за занимания на открито.

Момичетата и момчетата от клуба по интереси „Европа и ние“ с ръководител Яна Делчева запознаха връстниците си с историята на ЕС и поднесоха любопитни факти за страните-основателки – Франция, Германия, Белгия, Холандия, Италия и Люксембург, чиито флагове бяха изработили сами. Децата пяха и рецитираха стихове от български класици през публика от учители и родители, а за доброто настроение се погрижиха участниците във фолклорната формация „Незабравка“ , които изучават български народни танци.

Заместник областният управител Леман Али поздрави възпитаниците на гимназията за таланта и усърдието, които влагат в извънкласните си занимания по фолклор, история на родния край, дигитален свят и др. „Вие сте истинските носители на културното многообразие, а то е гаранция за мир, разбирателство и толерантност между хората, независимо от техния етнически произход и религия“, изтъкна тя. Наред с възстановяването на следвоенна Европа и първите стъпки на общността на тържеството бе изтъкнат и приносът на България за спасяването на евреите.

От години в СУ „Христо Смирненски“ действа ученически клуб „Холокост“, чиито възпитаници печелят национални и международни конкурси с изследователски проекти за съдбата  на българските евреи.

За училищната библиотека заместник областният управител Леман Али подари на директора Иван Стойков последното допълнено издание на „Дневникът на Ане Франк“ – еврейското момиче, чието ръкописи от войната са част от програмата на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache