Нихал Йозерган – българският глас в Турция Утвърдената журналистка, израсла в Кърджали, е една от тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек“

Наричали са я „красивото лице на толерантността”, но едва ли само заради съавторството й с турския режисьор Семих Диндар за документалният филм „Толерантност” /2010/, който проследява исторически и хронологично събитията в България с фокус върху т.нар. „Възродителния процес”. Филмът е носител на престижни награди и е излъчен два пъти в пояса за наградени международни документални филми на частния турски новинарски канал „24”. Самата Нихал заявява неведнъж, че толерантността е голямата й ценност, „най-важната за журналиста”.

Наричат я също „българския глас в Турция”, защото голяма част от житейското си време като журналист Нихал играе роля на мост между печатни и телевизионни медии от двете страни на границата, между граждански аудитории, интелектуалци и организации от България и Турция.

Била е журналист, репортер и изследовател в най-рейтинговите телевизонни предавания в България, Турция и дори в бившия Съветски съюз, където след студентството си завършва магистратура и работи в революционното от времето на перестройката публицистично предаване „Взгляд”. Признава, че не просто е работила заедно с големи медийни и телевизионни професионалисти, а се е учила от тях, защото да си журналист означава „да можеш да се учиш непрекъснато”. Между „учителите” й са знаковите журналисти Кеворк Кеворкян, Димитри Иванов, Нери Терзиева, а също и проф. Сергей Муратов – един от най-видните руски теоретици в областта на журналистиката за своето време, който е и кинорежисьор, документалист, телевизионен наблюдател.

Нихал Йозерган е позната на нашата широка аудитория като новинар и анализатор на най-важните събития от политическия, икономическия, културния и социалния живот на Турция, коментирала е дори големи спортни събития. Тя действително е била „българският глас” от Турция за БНТ, Нова ТВ и ТВ 7, гласът от Турция на БНР, „Дарик” радио, „Инфорадио” и перото от Турция на много български всекидневници: в. „Стандарт”, в.„24 часа”, в.„Труд”, на списанията „Балканите  плюс”, „Тема”, „Мениджър” и „Икономист”, за периодичното списание на Българския Хелзински Комитет. Освен на документалната лента „Толерантност”, тя е авторка и на документалните филми „Истанбул – срещата на цивилизациите” (2002) и „Сирия – геополитическата игла на Близкия изток” (2007), излъчвани нееднократно по БНТ, за която тя работи като кореспондент в Турция до 2008 г. След 1991 г. е работила като редактор в регионалната телевизия АС ТВ, а от 1998 г. до 2011 г. е кореспондент, репортер и коментатор от Турция на БНТ и БНР. С право е считана за един от най-добрите познавачи на южната ни съседка, авторка на незабравими предавания и репортажи. Тя е между инициаторите и създателите на Новините на турски език в редакция „Информация” на БНТ.

Нихал Йозерган е авторка на ексклузивни интервюта, излъчени по БНТ и публикувани във в. „Труд” с ярки политически фигури и държавни ръководители, като президента Сюлейман Демирел, президента Абдуллах Гюл, президента Р.Т. Ердоган, бившия премиер Месут Йълмаз, външния министър Исмаил Джем, известният кюрдски политик Сърръ Сакък, с Вселенският патриарх н.св. Вартоломей І, както и с премиера Бойко Борисов, външните минстри Надежда Нейнски, Соломон Паси, Николай Младенов. През последните две  години работи като преводач в посолството на Р България в Анкара и организира връзките на дипломатическата ни мисия с турските медии. Освен това поддържа отлични дългогодишни връзки с общността на цариградските българи и българската диаспора в Турция, с ръководството на църковното ни настоятелство там, както и с изселнически организации на българските турци.

Нихал е ангажирана като фриланс журналист от турската обществена телевизия ТРТ Тюрк за външнополитическото предаване „Вчера, Днес, Утре”, за което снима серия от документални филми как хората и политиците от Западните Балкани – България, Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора – възприемат новият курс на турската външна политика по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). В момента е докторантка в Института за докторанти и постдокторанти „Диалог Европа” към СУ „Климент Охридски”, а темата на изследването й е „Новата външна политика на Партията на справедливостта и развитието и случаят с посредничеството на Турция и Бразилия за решаването на иранската ядрена криза”.

Член е на СБЖ и на международната журналистическа организация, базирана в Брюксел.

Такава е съдбата на някогашното момиченце, чувствително към всичко, което го заобикаля, и познато на старите кърджалийци като Нихал Филипова Чуренева. Родило се е в София през 1966 г., отрасва в Кърджали, завършва със сребърен медал тогавашното ЕСПУ „Христо Ботев” и заминава да учи журналистика в Софийския университет, след което политиката за учене и самоусъвършенстване става интегрална част от живота й. За своята дъщеря Сечил Йозерган, която сега учи в Лондон, казва в интервю пред журналиста от Кърджали Георги Кулов: „Накъдето и да поеме, от майка си е взела едно много ценно качество – амбицията, да работи със страст и да не се отказва от целите и идеалите, в които вярва.”

А на въпроса на журналиста КуловКаква всъщност се чувстваш повече, Нихал – българка или туркиня?”, отговорът е кратък:  Чувствам се и двете… турският е езикът, на който проговорих, защото ми е майчин и защото израснах в турска къща. Младостта ми премина в България. Считам себе си за човек с две родини, но космополит по дух. Всяка една от тези родини си има своето място в сърцето ми.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache