Нихал Йозерган и Милко Багдасаров са новите носители на наградата „Мултикултурният човек” Журналистката, кореспондент на български медии в Турция, и директорът на СУ „П. Р. Славейков“ получиха дипломите си за лауреати на приза, който тази година отбелязва своята 7-годишнина

 

Оригинална 7-годишнина отбеляза днес наградата „Мултикултурният човек”,  която се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Досегашните носители са от България, Турция и САЩ, а цифрата 7 е избрана заради нейната символика в културните традиции и вярвания по света. Тя играе ключова роля в християнството, исляма, юдаизма и съответно във фолклора на всички народи. 7 са струните на митичната лира на певеца на Родопите Орфей, светът е създаден за 7 дни според евреите, небето е подредено на 7 нива според мюсюлманите и пак според тях вселената е създадена на 7 етапа.

В Арт галерия Кръг, където е подредена изложба с фотографии от всичките 7 церемонии досега, бяха обявени и новите носители на наградата: журналистката Нихал Йозерган и директорът на най-голямото училище в Южна България, известно като „училището за шампиони”, Милко Багдасаров, един от хората с най-много дипломи и специалности не само в Кърджали, но и в страната. Наградите бяха връчени от зам.-кмета Валентина Тихомирова.

Нихал Йозерган получава наградата за ролята й на активен мост между печатни и телевизионни медии, между граждански аудитории и културни организации от България и Турция, за нейния принос към политиките, насочени срещу съвременните форми на ксенофобия и расизъм, както и за медийния образ на Кърджали като град на толерантността, който самата тя създава с публикациите си през годините като журналист, новинар, кинодокументалист и изследовател. Милко Багдасаров е номиниран като политик и лидер, педагог и новатор, истински гражданин на Европа, който гледа на съвременния свят през „очите” на бъдещето, за да проправя реални пътища към него, сам превръщайки се в мост между поколенията в битката им за равни възможности и срещу ограниченията спрямо тях, налагани в някои случаи чрез „езика на омразата”, основан на етнос, вероизповедание или каквото и да било друго различие.

Нихал Йозерган получи поздравителен адрес и от Дружеството на журналистите в Кърджали, а Милко Багдасаров беше поздравен от своите ученици и колеги, на което отговори по нестандартен начин – с изпълнение на китара, което развълнува присъстващите. Нихал Йозерган отбеляза важността на Кърджали на картата на Балканите и си призна, че „счита себе си за човек с две родини, но космополит по дух. Всяка една от тези родини си има своето място в сърцето ми.”

Снимки: Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache