Децата от Припек показаха колко много знаят за Европа и европейците Читалището в селото е поредната спирка на инициативата „Единни в многообразието“

Читалището в село Припек е поредната спирка на инициативата „Единни в многообразието“, с която в област Кърджали представяме Европейския съюз като букет от етноси, култури и традиции. Проявата е в съзвучие с Комуникационната стратегия на България за 2019 г, чиято цел е насърчаване на толерантността и превенция на езика на омразата чрез открояване и опознаване на многообразието. „Европа е пример за единство и разбирателство. А ние в Родопите отдавна живеем така, споделяме делници и празници и сме еталон за съжителство“, подчерта заместник областният управител Севда Камбурова.

Децата от Припек изненадаха публиката с презентация за символите на ЕС и характерните особености на страните-членки. Разказаха любопитни подробности, като например, че испанците имат шампионат по сиеста, а официалният им език е известен като кастеляно, французите не сядат на масата без червено вино, на немските сватби задължително се отвлича булката, белгийците са най-добрите пивовари, мартеници се разменят само в България, детелината е националната емблема на ирландците, в Румъния се смята за благословия, ако в семейството има грънчар, италианската кухня е най-предпочитаната в света и т.н. Важното е да сме единни, но не бива да се отказваме от своята идентичност, заявиха учениците от местната гимназия.

И в отговор на казаното изпълниха автентични родопски песни, играха хора и рецитираха, а малчуганите от детска градина „Песнопой“ представиха атрактивен танц на мишлетата. Специално за събитието бе подготвена и тематична изложба под надслов „Децата на Европа“. Заместник областният управител Севда Камбурова награди участниците в концерта с книги на европейски автори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache