Расте броят на болните от туберкулоза в Кърджали за първото полугодие Последните случаи са на хора, които са се върнали от чужбина

Застрашително расте броят на заболелите от туберкулоза в област Кърджали. 20 са новооткритите пациенти за първите шест месеца на годината. Само за последния месец юни новите случаи са пет.

Досега завършвахме годините  с 24-25 новооткрити пациенти, сега сме на шест месеца с 20 пациенти, имаме още шест месеца до края на годината, каза за Радио Кърджали д-р Диана Вълчева, началник на пневмо-фтизиатричното отделение в  болницата.

Летните месеци по принцип са по-слаби и по-малко хора търсят лекарска помощ, защото се чувстват добре, няма грипни вълни, остри респираторни инфекции. От септември – октомври нататък обаче ще започнат отново инфекциите, а те са тези, които карат пациентите да търсят лекарска помощ. Тогава е възможно броят на заболелите от туберкулоза да се увеличи още, коментира д-р Вълчева.

Последните случаи са на хора, които са се върнали от чужбина. Сред тях са млад мъж, който е потърсил помощ, и съпругата му, открита впоследствие при обработка на контактните на пациента близки хора. В края на юни е регистриран и мъж, който е с рецидив на болестта. Лекуван е през 2017 година, но отново е заболял.

Пациентите трябва да знаят, че туберкулозата остава за цял живот. Дори да се излекуват, бактериите стоят в едно дремещо състояние в организма и могат отново да се активират и да засегнат и други важни органи, като очи, бъбреци, черва, кожа, мозък, а не само белия дроб, коментира д-р Диана Вълчева.

Положителното е, че много от жителите на областта започнаха да използват седмиците на отворени врати за превенция и контрол на туберкулозата в болницата в Кърджали, за да си направят изследвания. В последната такава седмица на отворени врати през юни през отделението преминаха 38 души. За щастие няма открити нови случаи на болни, каза д-р Вълчева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache