Читател на „Нов живот“: До кога ще чистим боклуци след къмпингуващи на брега на язовир „Студен кладенец“? Къде са институциите и защо няма санкционирани, питат живущи в село Гняздово

„Не можем да смогнем да чистим боклуци след къмпингуващи на брега на язовир „Студен кладенец“ край село Гняздово“. Това пише читател на в. „Нов живот“, пожелал анонимност, в свое съобщение във Фейсбук и изпраща снимки до редакцията в потвърждение на думите си.

Това е масово явление. Всички, които искат да прекарат един хубав уикенд сред природата – рибари или семейства с деца, когато си тръгнат, си оставят боклуците на брега. И ние – хората, които имаме къщи наоколо, излизаме да чистим след тях“, разказва още нашият читател.

По думите му след всеки бивак на туристи, местните са принудени с чували да изнасят отпадъците до контейнерите. Ако те не го направят, с времето се натрупват купчини. А буквално на метри от селото започва защитената зона от мрежата Натура 2000, на същия бряг се намира пък крепостта Юмрук кая, а на отсрещния – резерват.

„До кога ще е така? Вчера за пореден път слязох долу, на брега, и пак имаше хора, които бяха на риба и си бяха направили бивак. И когато си тръгнаха, за пореден път си оставиха боклука. Ето какво оставиха след себе си. Така излиза, че всеки път ние им чистим и следващия път те идват отново на чистичко и пометенко. Елате да видите какво е! Палят се и огньове. А храстите на около са окичени с мокри кърпички като коледни елхи. Във върбалака има нерегламентирано сметище с около 40 метра наноси от пластмаса, изплували от водите. Те могат да се изчистят единствено с багер“, споделя нашият читател. Разказва, че много често собственоръчно поставя по дърветата табели с предупредителни, указателни и информационни надписи, за да знаят посетителите, че са в защитени зони, както и какво може или не може да се прави там. Махат ги. По думите му, в района има хора, които организират туристически дейности, свързани с каякинг, катерене, велотурове и те са също сред тези, които редовно чистят брега. И ако се пресметнат отпадъците, които се чистят от бреговата ивица около селото, сигурно ще са тонове. И вероятно явлението не е ограничено само в рамките на село Гняздово.

Какъв боклук трябва да си, за да оставяш толкова боклук след себе си?“, гласи искреното възмущение на човека, обърнал се за помощ към „Нов живот“.

Припомняме, че заливите край Калоянци и Гняздово са едни от предпочитаните за риболов в района. Язовирът с голямата си водна повърхност и дължина създава възможност за упражняване на водни спортове и риболов, в близост има условия за планински туризъм, осъществяват се и планински велопреходи. В пролома се намират уникалните природни забележителности. Тук са и убежищата на редица водолюбиви птици, някои от които са под защита на закона за биоразнообразието. Такива са гмурец, чапла, гларус, черен щъркел, белоглава рибарка, белокрила рибарка, малък воден бик, сива гъска, ням лебед, бял ангъч, потапница и др. Има и редки растения, включени в Червената книга на България, като балкански ендемит.

Питат местните, питаме и ние от „Нов живот“: Кой контролира опазването на чистотата на нашата природата по бреговете на язовирите в региона (и в случая – на язовир „Студен кладенец“)?

Защо отговорните институции си не си вършат работата? И ако самите къмпингуващи не се срамуват от постъпките си, то защо няма кой да ги санкционира?

Трябва ли с проблема да бъдат запознати в Министерството на околната среда и водите, за да се задействат институции?

Трябва ли красивата ни природа да бъде унищожена, за да разберем, че без нея не можем да съществуваме (съвсем буквално)?

Все въпроси, на които трябва да си отговорим много бързо… и ефективно!

Ето още снимки:

 

А иначе селото е китно и красиво, разказват местни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache