Дранговската махала Пещерска събира на 10 август своите чеда Очакват да дойдат десетки семейства от Златоград, Бенковски, от други краища на страната, дори и от Америка

Махала Пещерска

На 10 август ще се проведе четвъртата поредна традиционна среща в махала Пещерска в кирковското село Дрангово. По думите на ръководителя на инициативната група Тошко Кехайов очаква се да се съберат няколкостотин души, които живеят в Златоград, Бенковски, Спахиево и в други краища на страната. Специално за събитието ще пристигнат гости от  САЩ  с дранговски корени.

Тошко Кехайов

Срещата ще започне с курбан за здраве и берекет. Дават го Филип, Тошко и Пламен Кехайови.  След това ще има народно веселие  със скара, музика и хора. Поканени са управниците на селото  и кметът на община Кирково.

Махала  Пещерска е на около 5 километра от центъра на Дрангово. Близо до нея се намира уникалният огромен скален комплекс Пещерите, откъдето идва името на махалата.

От няколко години махалата е обезлюдена. В нея живее само един човек, който отглежда кози. Повечето са се изселили в Златоград и Бенковски.  Но те не забравят корените си, изпитват носталгия и често започнаха да се завръщат в родните си домове. Изградиха със собствени средства голяма беседка и чешма  до нея в памет на починалите.

Беседката, на която ще бъде срещата

В началото на юни хората от Пещерска бяха домакини на втората среща на бившите граничари, служили на заставата в Дрангово, които изкачиха връх Голям тулпан. В знак на уважение граничарите, дошли от цяла България,  подариха дървено пано на домакините, на което пише „С благодарност към домакините от тези, които носят това кътче в сърцата си.”

Валери КОВАЧЕВ

Снимки: Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache