Ангела Меркел: През 2021 г. ще бъде краят на моя политически живот За тогава са насрочени следващите редовни парламентарни избори в Германия

През 2021 г. ще бъде краят на моя политически живот, но се надявам да има живот и след това, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и БНР.

За 2021 г. са насрочени и следващите редовни парламентарни избори в Германия. Изявлението си германският канцлер направи по време на традиционната си лятна пресконференция.

Изказването ѝ идва, след като миналата година начело на управляващия Християндемократичен съюз бе избрана нова лидерка на нейно място – Анегрет Крамп-Каренбауер, която от тази седмица е и министър на отбраната. Смята се, че именно тя е предпочитана от Меркел за канцлер.

Меркел коментира и Брекзит, като заяви, че разбира изказването на бъдещата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че би обмислила евентуалното му отлагане след 31 октомври т.г.

„Великобритания ще остане партньор, дори вече да не бъде член на ЕС. Вярвам, че тя ще намери своя път“, каза още канцлерката.

Тя допълни, че разбира въпросите за здравето си след пристъпите на треперене на публични места и настоя, че е добре.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че най-голямата икономическа сила в Европа в момента е в „сложна фаза“ след десет години растеж, като добави, че това създава почва в Германия за стимулация на вътрешната икономика, предават Reuters и Агенция „Фокус“.

„Това е повод за нас да продължим работа в секторите за изследване и разработка, но също така, разбира се, и да стимулираме икономиката“, заяви канцлерът. Тя добави, че таксата за солидарност ще бъде намалена за повечето данъкоплатци, но не се планира голяма реформа на облагането на бизнеса.

Меркел смята, че забавянето на икономиката е в резултат на несигурността в международната търговия.

Европа е изправена пред множество предизвикателства, включително ситуацията около Иран, Украйна и миграцията. Поради тази причина тя трябва да бъде способна да действа, подчерта канцлерът.

Меркел определи назначаването на Урсуфа фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия като „добро решение“ за Европа.

„Ние от гледна точка на Германия, можем да сме горди, че начело на ЕК ще застане германец и че успяхме да избегнем избегнем конфликта между институциите в ЕС“. Същевременно тя изрази увереност, че в лицето на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер ФРГ ще има „добър министър на отбраната… тя е опитен политик“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache