Пълен набор от нови учебници по турски език влиза в училищата благодарение на ДПС и държавата

Пълен набор от нови учебници по турски език от 1 до 7 клас влиза в училищата благодарение на Парламентарната група на ДПС. Наесен децата от турски произход получават необходимите за изучаване на майчин език нови пособия. Учебниците са плод на упорит труд на група ентусиазирани преподаватели, получили подкрепата на Министерството на образованието. Това сподели за Кърджали бг вести доц. Несрин Къратлъ. Тя подчерта,че определени среди в Република Турция са манипулирали общественото мнение, че в България забраняват отпечатването на нови учебници, но те били категорично опровергани. Голяма заслуга за това има доц.Къратлъ.

Доц.Къратлъ е родом от с.Устина,Пловдивско. Преподава в Истанбулския университет. Живее в турския мегаполис. От години каузата й е да подпомогне изучаването на майчин език сред децата от турски произход в България. С лични средства закупува книжки на турски език и ги разпространява в училищата в смесените райони на страната. От България пък купува книги на български, които дарява на децата от българската общност в Истанбул.

Доц. Несрин Къратлъ

Научните ми изследвания доказаха убедително, че доброто владеене на майчиния език отваря нови хоризонти към усвояването и на други езици. В същото време човек се изразява най- добре на майчиния си език. Опитът по време на т.нар.комунизъм в България, когато турците имаха възможност да изучават майчиния си език го доказва. Практиката показва,че той най-добре се усвоява в държавните училища, подчертава доц.Несрин Къратлъ. Тя сочи,че придобиването на нови учебници по турски език се е превърнало от нейна мечта в лична кауза, подкрепена от научните й изследвания.

Изучаването на майчин език в България е конституционно право. Голяма заслуга за това има почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Заедно с моята леля-писателката Хайрие Сюлейманова те обикалят за да раздават книжки на турски в зората на демокрацията. Това е отразено от леля ми в нейна книга, подчертава доц.Къратлъ.

Самата тя предприема поредица от срещи, за да ускори процеса по написването и обогатяването на нови учебници по турски език. През 2016 г. се среща със зам.-министърът на образованието Деян Стаматов. На 11 април 2016 г. има разговор в парламента с двамата народни представители от ДПС Рушен Риза и Четин Казак. Разговаряла с кмета на Ардино Ресми Мурад за изучаването на майчин език в общината. Той инициирал среща на кметовете на областта. Водени от зам.-председателя на ДПС инж.Хасан Азис те отиват на среща в Министерството на образованието и науката.

На 7 декември 2017 г.от МОН обявяват процедура за написването на учебници на четири малцинствени езика в страната. Крайният срок е 21 февруари 2019 г. Доц.Несрин Къратлъ пише писмо до турското министерство на образованието за съдействие. От там уведомяват посолството на Р Турция в София. Сформира се екип от преподаватели. Единствено авторите на учебниците на турски език успяват да спазят срока. Учебниците са съгласувани с директори на училища и учители.

Дължим учебниците на българската Конституция,  на Родината ни, на Парламентарната група на ДПС, подчертава доц.Къратлъ. Тя посочва, че днес има хора излезли от ДПС и били председатели на Парламентарната комисия по образование , които се опитват да омаловажат безуспешно това.

Доц.Несрин Къратлъ изказва специална благодарност на семейството си за подкрепата.

Сочи, че е изключителен приноса на групата преподаватели, нагърбили се с нелеката задача да сътворят учебниците. Това са: Емине Мехмет Халил; Фикрие Мехмет Хюсеин; Гюнел Фадли Салим; Айхан Мехмедова; Севим Юмерова; Наджие Наим Реджебова; Ружи Хасанова Халилова-Изет; Незиха Ниязи Хасан;Имрен Мурад Тасимова; Хатидже  Шабан Мехмед.

Всеки от учебниците е в тираж от 5000 броя и отговаря на заявените нужди от училищата. Любопитното е,че в учебника за 6 клас има специална страница за Кърджали. Отразени са неговите забележителности.

Георги Кулов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache