В Чернооченско преглеждат безплатно жените за рак на гърдата Прегледите ще се извършват на 26,27 и,28 юли

За втори пореден път на 26, 27 и 28  юли /петък, събота и неделя/, ще се извършат безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата на жените от района на Община Черноочене.

Медицинските изследвания ще се реализират в сградата на бившата поликлиника в Черноочене.

Кампанията е организирана със съдействието на Община Черноочене от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) в гр. София.

Прегледите ще се провеждат от два екипа лекари, специалисти с квалификация в областта на раковите заболявания и ехограф.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман заяви, че се прави предварителна разгласа сред дамите от район и график по населени места.

Общината ще осигурен безплатен транспорт за желаещите.

Целта на прегледите е всички жени, независимо дали са здравно осигурени или не, да получат възможност за профилактика. Отправяме благодарност към служителите на ЦЗПЗ – гр. София, подчерта Айдън Осман.

Това е вторият скрининг на Центъра в района на Черноочене. През 2014 г. над 600 дами се подложиха на изследване, припомнят от месната общинска администрация.

Всяка година, ЦЗПЗ организира и провежда профилактични прегледи за рак на гърдата. От огромно значение за ранната диагностика е жените да имат знание не само за опасност от рак на гърдата, но и да бъдат научени на самонаблюдение и самооценка.

Инициативата на ЦЗПЗ е насочена към малки общини, на територията на които няма разкрити болници за активно лечение и поради отдалеченост, населението е затруднено в достъпа до специализирана медицинска помощ.

Исмет ИСМАИЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache