Гръцки ежедневник твърди, че Путин е предложил помощ на Ердоган в нощта на преврата в Турция през 2016 г. Руски части били до Мармарис, където Ердоган е бил на почивка, по онова време

По данни на гръцкия ежедневник Kathimerini, има информация от миналата седмица, по случай третата годишнина от неуспешния опит за преврат в Турция от 2016 година, която подсказва, че руският президент Владимир Путин може да е предложил помощта на руските спецчасти в нощта на 15 юни същата година.

Тези данни може да не са напълно верни, но в тях има доза истина, продължава гръцкия вестник. Миналата седмица, Европейския съвет по външните работи публикува статия, цитираща авторитетни турски издания, твърдящи, че „Путин се обадил на Ердоган тази вечер за да му предложи помощта на руските спецчасти, разположени на гръцки остров, недалеч от турската граница“.

Гърция и Русия нямат двустранни споразумения за взаимни обучения на спец частите си, поради което тези новини бяха посрещнати с известен скептицизъм от медиите Атина, които изключваха подобна възможност.
Всъщност в информацията се е съдържала известно количество истина, въпреки че гръцкия остров не е бил част от нея.

В действителност руски части е имало близо до Мармарис, където Ердоган е бил на почивка, по време на опита за преврат. Те не са били разположени на гръцки остров, а на руски кораби, един от които се е завръщал от Сирия, а другият е пътувал за източната част на Егейско море.

Според добре информирани източници, добавя Kathimerini, двата военни кораба остават в региона на изток от Родос и на запад от Кастелоризо за два дни, преди всеки от тях да продължи по пътя си.

Не е необичайно за руски кораби да спират в Егейско море, понеже според старо споразумение между Москва и Атина, в гръцки води има пет пристана, които руският флот може да използва. Те биват използвани особено интензивно откакто Кремъл взема дейно участие във войната в Сирия.

Само че нито едно от тези места не се намира в региона, където двата кораба нощуват във вечерите след 15 и 16 юли 2016 година. Все още е неясен и броя на войниците, които са се намирали на руските кораби по това време, макар да се предполага, че са били част от спецназ, завършва коментара Kathimerini.

Източник: Фокус

1 отговор

  1. Дебел турчин каза:

    А сега би било интересно първо да узнаем, кой взриви Турския парламент на 15.06.2016, щото щетите там май не са били причинени от самолетски ракети? Второ би било редно да се узне, чии изстребители летяха през оная нощ над големите градове в Турция? Ердо не си „Биг Брадър“ (Орвел 1984) да контролираш и медиите в чужбина…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache