За пример! Млада художничка от Пловдив преобразява контейнерите за смет в града под тепетата Гледайки това, на човек му се приисква и в Кърджали да има такава пъстрота

Млада пловдивска художничка от дни преобразява контейнери в града под тепетата. Познатите ни метални, сиви, миришещи, безлични контейнери за смет тип „Бобър“ изпод ръцете на младата дама се преобразяват в пъстроцветна феерия, в пана с пейзажи, форми и цветове за радост на всички.

Тя се казва Мария Трифонова и е на 31 години, художник е и от години се занимава със стрийт арт. Завърнала се от Испания, където е живяла и имала успешни продажби на картини.

Много ми липсва свободното изкуство, онова изкуство, което се докосва до хората, което излиза от галериите и отива при тях“, сподели за „Нов живот“ Мария Трифонова.

Разказва, че идеята да оцвети контейнерите за отпадъци я връхлетяла спонтанно, докато седяла в едно заведение и гледала кофите за смет на отсрещен тротоар.

Попитах защо не си оцветят контейнерите отсреща. Казаха ми, че не може. И аз малко вандалски постъпих. Вечерта отидох и ги нарисувах„, разказва младата художничка.

Идеята ѝ се харесала и взела да получава поръчки и от други места. Така, седмици по-късно с помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! Мария, съвместно с още няколко други артисти, продължава да разкрасява сивите кофи за боклук, при това съвсем легално. Така тя внася пъстрота и свежо настроение из градските улици, но и също напомни на съгражданите си да се замислят къде и най-вече как изхвърлят своите отпадъци.

„Чувствам се много щастлива, защото има хора, които приемат тези неща много реално. В България имаме нужда от изкуство, защото има толкова готини хора, но сме някак тъжни и сгънати, че ако няма нещо, което така да ни усмихне – просто не знам“, споделя още младата авторка.

Старае се сюжетите, разработени върху контейнерите, да са тематично свързани с екстериора или предназначението на близките сгради. Например темите до магазин за сладолед са… сладоледени, а тези до мола, където всичко е някак консуматорско, са натурални, природни картини и пейзажи.

Гледайки пъстрите красоти върху пловдивските конейнери за отпадъци, на човек му идва от вътре да си помечтае това да се случи и в Кърджали!

Защото често гледките са подобни…

Божидара АНГЕЛОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache