Ученици от Германия посетиха кърджалийската психоболница и обсъдиха видяното в „Славейков“ Те са в Кърджали по проект за здравно образование, свързано със зависимостите

Група ученици от германския град Щорков, намиращ се на 60 км. от Берлин, посетиха кърджалийската психиатрична болница и обсъдиха видяното със свои връстници от Средно училище „Петко Рачов Славейков“. Те са в областния град по проект „MIND FOR HEALTH“ („Здрав ум“), който се осъществява от Сдружение „Родопея-Балканика“ на г-жа Пенка Ууд, на която училището за шампиони е партньор.

Проектът е едногодишен, а целевата група са ученици от гимназиален етап от България и от Германия, които на разменни начала посещават съответно двете държави с цел обучение. Така във връзка с проекта 12 гимназисти от СУ „П.Р.Славейков“ бяха за една седмица в немския град и заедно с 12 свои връстници от Германия преминаха там обучение на тема „Преодоляване на психичните зависимости на новото време“. Ръководителят на групата Димитър Димов поясни за „Нов живот“:

Младите хора преминават обучение, свързано с психичните зависимости. Става дума за депресията, за стреса, за биполярното разстройство, за шизофренията. Разискваните въпроси са: какви са вариантите за преодоляване, решения, мнения на младите хора, как един млад човек може да бъде податлив на тези работи, как може да направи така да преодолява тези зависимости. Основната насока е не само теоретично да се запознаят с проблемите, но и практично. Обучението се осъществява с теоретични и ролеви игри, поставяне в определени ситуации. Нашите деца се справиха прекрасно в Германия. Направиха постери, презентации по всички тези болести, бяха разделени на групи и работиха. Тука сега нещата са на по-високо ниво, защото в болницата те видяха всичко на практика, което до сега беше само теоретично. През тези дни ще ги коментираме, пак ще бъдат поставени в ситуации, но вече с по-големи знания, по-подготвени и аргументирано да изказват своята гледна точка“.

Сега проектът е в своята втора фаза, когато учениците от Щорков вече са в Кърджали. При днешното си посещение в Държавната психиатрична болница те бяха посрещнати от персонала на болничното заведение и бяха запознати със сложни клинични случаи от медицинската практика. В училище „Славейков“ децата бяха разпределени на групи и обсъдиха видяното и чутото. Интересът им бе провокиран не само от клиничната картина, от изявената симптоматика и протичането на заболяванията, но и от причината за възникването им, както и преодоляването на тези зависимости.

„В кърджалиската психиатрична болница получихме прекрасно отношение от докторите и от целия персонал. Децата се запознаха с хора, които в момента преодоляват тези зависимости и бяха впечатлени. Германците бяха ужасени, поради това, че за пръв път се сблъскват с такива случаи, защото в Германия много по-трудно могат да получат разрешение да влязат в такава институция. Младите хора видяха проблеми, които са чували и са игнорирали, защото няма как да се сблъскат с тях по време на своя живот“, каза още ръководителят на младежите.

„Важно е, знаейки какво се случва и какви са проблемите при едно такова заболяване, да знаеш как да вземеш решение и да не се поддаваш на такива зависимости. И ако се случи с твоите близки, да им помагаш, да не ги оставяш сами да се справят. Тоест целта е подрастващите, с които работим, да бъдат едни хора, готови за всичко, което се случва негативно в живота“, подчерта още Димитър Димов.

Учениците от град Щорков ще останат в Кърджали до края на седмицата. Ще имат възможността да се запознаят и с българската култура и със забележителностите на нашия регион.

Гостите бяха посрещнати от директора на „Славейков“ Милко Багдасаров

Нашите ученици на обучение в Германия

Германските ученици на обучение в Кърджали

Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache