Започна Школата по астрономия „Бели брези“ 2019

Школата по астрономия „Бели брези“ 2019 започна, като в нея се включиха почти 70 астрономи на възраст между 13 и 50 години. Това е 49-то издание на звездната лятна академия.

„Акцентът с годините се е променял. В началото беше предимно визуални наблюдения на космически обекти и явления, докато в момента вече акцентът е на цифрова фотография, на цифрова фотометрия, т.е. измерване на светлината с помощта на цифрови фотоапарати и професионални приемници. И начинът по който се прави това нещо, програмите, които учат покрай обработването на наблюденията, нашите участници са универсални. Един ден на тях биха им послужили дори да станат лекари“, коментира за БНР – Кърджали директорът на Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ – Агоп Узунбохосян.

36 Shares
Вижте още

Нови върхове завоюваха състезателите по канадска борба от Кърджали

За трета поредна година кърджалийци участват в интеграционния турнир за хора с увреждания „Воля за победа“ в Дряново. Този път състезателите по канадска борба от Спортно-туристически клуб за хора със сензорни увреждания  „Родопи“ спечелиха пет медала. Подробности от председателя на клуба Емилия Стоянова:

публикувано на 24.07.19 в 13:23

Общинските съвети на ДПС заседават в област Кърджали

До началото на август ще приключат разширените заседания на общинските съвети на ДПС в област Кърджали за уточняване на процедурите за номиниране на общински съветници, кметове на населени места и кметове на общини. На тези заседания ще се изработят и графици за предстоящите общоселски събрания. Това съобщи за Радио Кърджали областният лидер на..

публикувано на 24.07.19 в 11:29

Компетентни, диалогични и с управленски качества ще са кандидатите на ДПС за местния вот

Критериите за номинации на кандидати за общински съветници, кметове на населени места и кметове на общини от ДПС за предстоящите местни избори са универсални и важат за цяла България, не само за област Кърджали. Това каза за Радио Кърджали областният лидер на Движението за права и свободи Изет Шабан. Правилата са приети на заседание на Централния..

публикувано на 24.07.19 в 10:19

Пръскат срещу комари в община Кирково

На 25 юли, четвъртък, ще се извърши пръскане срещу комари на територията на 4 села в община Кирково.  Това са селата Бенковски, Фотиново, Кирково и Чорбаджийско. Пръскането ще се извърши в големите паркове на населените места във времето от 21:00 часа до 00:30 часа. Валентина Димитрова, зам.-кмет на общината коментира за Радио Кърджали:  Малко..

публикувано на 24.07.19 в 10:06

Два опита за контрабанда на над 3 кг златни и сребърни бижута предотвратиха митническите служители на Капитан Андреево

15 пакета със 774 изделия от жълт и бял метал- пръстени, медальони, гривни, синджири и обици са намерени в автобус  с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния.  Накитите са открити на последните  седалки  в пътна чанта.  Според експертизата на вещото лице една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109.38..

публикувано на 23.07.19 в 15:16

Спешно укрепват свлачището между ардинските села Хромица и Долно Прахово

Спешно се правят дренажи на терена на свлачището по пътя Хромица – Долно Прахово заради подпочвените води. С общински средства ще се поставят дренажни тръби, а за укрепването на свлачището ще се насипват скални маси. Това каза за Радио Кърджали кметът на община Ардино Ресми Мурад, който беше на оглед на свлачището.

публикувано на 23.07.19 в 12:48

Вторият ден на международна среща „Момчилград винаги в сърцето ми“ започна с турнир по хокей

Вторият ден на десетата международна среща „Момчилград винаги в сърцето ми“ започна с турнир по хокей. В 18:00ч. на Спортната Площадка продължават двубоите по тенис на корт. Вечерта в градския парк от 20:30ч. ще бъде играна френската комедия по Пиер Шено „Наследството“. Тя ще бъде представена от софийския театър с участието на Искра Радева, Веселин Ранков..

публикувано на 23.07.19 в 12:40

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache