6000 нерегистрирани бежанци бяха арестувани при хайка в Турция

При хайка за нерегистрирани мигранти в Истанбул в последните две седмици са извършени 6000 ареста, включително на сирийци, съобщи вътрешния министър Сюлейман Сойлу, предаде АФП.

Пред последните дни имаше медийни съобщения, че стотици сирийски бежанци са били изпратени обратно в родината си, след като били принудени да подпишат документ за съгласие на турски език, който те не разбирали.

Сойлу отрече тези твърдения

„Провеждаме операция от 12 юли… Хванахме 6122-ма души в Истанбул, включително 2600 афганистанци“, каза той пред телевизията НТВ. Министърът посочи, че сред задържаните има и сирийци, но не посочи колко.

„Когато хванем сирийци, които не са регистрирани, ги изпращаме в лагери за бежанци“, каза Сойлу, визирайки обекти в турската гранична провинция Хатай. Той посочи, че някои сирийци „доброволно“ се връщали в райони на родината си, където боевете са стихнали.

В Турция има 3,5 млн. сирийски бежанци. Повечето има документ за „временна защита“, която ограничава придвижването им в провинцията, където са регистрирани. Сегашната операция е насочена към живеещите в Истанбул без разрешение.

В понеделник коалиция от сирийски неправителствени организации обяви, че над 600 сирийци, повечето с разрешения за временна защита, издадени в други провинции, са били арестувани в Истанбул миналата седмица и депортирани в Сирия, вместо в съответната провинция.

Сегашната операция се организира от ваалията на Истанбул, който е на подчинение на централното правителство в Анкара. Данни на ваалийството сочат, че в града на Босфора има регистрирани 547 000 сирийци.

Проучване от този месец сочи ръст на враждебността у местните жители към тях – от 54,5% през 2017 г. на 67,7 на сто през 2019-а.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache