Общинската епизоотична комисия в Ивайловград одобри мерки срещу разпространението на Африканска чума по свинете в общината

На свикано заседание на Общинска епизоотична комисия в Ивайловград, и във връзка с възникването на заболяването Африканска чума по свинете, бяха набелязани конкретни мерки за неразпространението на заболяването.
Те включват: Провеждане на информационна кампания във всички селища на общината във връзка със риска от заболяването, начините на разпространение, мерките за биосигурност, които трябва да се спазват; Действия при съмнение за поява на заболяването. Безопасна обработка и съхранение на месото и продуктите добити от заклани здрави животни, правилно обезвреждане на отпадъците за недопускане разпространение на африканската чума;
Ще се извършат стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. Ще се изискват идокументите, съпровождащи пратката.
Кметовете на населени места ще трябва да извършат инвентаризация на свинете, отглеждани в личните стопанства на територията на населеното място, както и да определят места за трупни ями.
Налага се забрана на търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине по главни и вторични пътища, с изключение на тези от индустриалните и фамилни ферми, извън зоната на огнище, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на изискванията и правилата определени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.
При установяване или получаване на сигнали за умрели прасета /диви и домашни/ще бъдат незабавно уведомени общинските ветеринарни лекари, на територията на която са намерени труповете. В случаите на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни и храни от животински произход на територията на областта, ще бъдат незабавно уведомени общинските ветеринарни лекари.
 
Комисията апелира към всички за добросъвестност, при съмнения за наличие на болестта по дадено животно незабавно да се съобщи на общинските ветеринарни лекари, защото това е от съществено значение за ограничаване на по – нататъшното й разпространение. Своевременно да бъдат подавани сигнали за открити мъртви животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache