Турция готова да затвори базата в Инджирлик за САЩ заради напрежението между двете страни "Турция не блъфира", убеден е преподавател по международни отношения в Оксфордския университет

Анкара предупреди САЩ, че тяхна ключова военновъздушна база може да се окаже в рискована ситуация с оглед влошаването на отношенията между двете страни, отбелязва Voice of America, цитиран от Агенция „Фокус“.

Използваната десетилетия наред от САЩ военновъздушна база в Инджирлик има не само военно значение, но и подчертава стратегическите отношения между двете членки на НАТО.

Започнали сме процеса по вземане на ответни мерки и те може да са свързани с Инджирлик, Кюречик (където е базиран американски радар) или други въпроси“, предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу Вашингтон.

„Ако Америка продължи с негативните стъпки към нас, ако има още санкции, ще имаме отговор на тях“, добави Чавушоглу.

Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи подобна заплаха, свързана с базата в Инджирлик по време на дискусия с американския си колега Доналд Тръмп. Това се случи в междинен разговор между двамата по време на срещата на високо равнище на страните Г-20 в Осака.

Закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 противоречи на закона за контриране на американските противници чрез санкции, който забранява големи покупки на руска военна техника. Според закона Анкара може да понесе сериозни финансови и икономически санкции. Закупуването на системите вече доведе до изключването на Турция от програмата за изтребителите F-35. Според американски представители решението на южната ни съседка да използва руска технология може да компроментира западните военни системи в страната. F-35 е най-новия „стелт“ изтребител, използван от НАТО.

Анализатори твърдят, че турската страна винаги е гледала на базата в Инджирлик като скрит коз, който да използва срещу САЩ в моменти на конфликт. Още от Студената война, огромната военновъздушна база, разположена в близост до сирийския фронт е от ключово значение за американските стратегически интереси. Според запознати в базата има до 50 единици ядрени оръжия.

Армията на САЩ продължава да използва Инджирлик във войната срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и в Сирия и като важен логистичен център. Но според анализаторите важността на базата се простира по-далеч от военните интереси на страната.

„Военния фактор в сътрудничеството на Турция със Запада е много силен. В този контекст, Инджирлик е една от основите на отношенията ѝ със запада“, твърди Галип Далай, преподавател от Факултета по политика и международни отношения в Оксфордския университет. Далай също така е директор на изследователската група за Близкия изток, базирана в Истанбул.

Ако базата в Инджирлик бъде затворена, това със сигурност ще създаде дискусия около бъдещето на отношенията между Вашингтон и Анкара и мястото на Турция в НАТО изобщо“, добави той. „В тази връзка на мисли, символизмът, който Инджирлик носи, е много по-важен от неговото военно приложение, макар и то да е много важно за войната срещу тероризма в Сирия и Ирак“.

И преди южната ни съседка е заплашвала САЩ във връзка с използването на базата. Често са били налагани тежки рестрикции за използването й от американски самолети, но базата остава отворена дори и във време на дипломатическо напрежение. Анкара все пак търси алтернативно решение на проблема.

„Преценката на нашата страна е изградена на факта, че нашата стратегия разчита на авторитета на Доналд Тръмп. Досега тя работеше“, заяви бившия турски консул Айдън Селчен. „Тръмп може да задържи санкциите, това е преценката на Турция“.

Тръмп действително изрази неодобрението си спрямо санкциите над Турция. Президентът на САЩ призна, че има добри професионални взаимоотношения с Ердоган, но в същото време е подложен на натиск от страната на Конгреса за налагане на санкции на южната ни съседка.

Ако Вашингтон продължи с ограниченията обаче, присъствието му в Инджирлик може да бъде поставено под върпос.

„Ако научихме едно нещо, то беше, че Турция не блъфира“, продължи Далай. „Покупката на С-400, според много анализатори във Вашингтон, беше дипломатическа заплаха, но се оказа, че Анкара е сериозна в намеренията си. В тази връзка затварянето на Инджирлик е възможно, ако ситуацията ескалира и бъдат наложени още санкции. Всичко е възможно“, завърши американският експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache