95 с вирусен менингит от комари, чакат пик на западнонилска треска в края на август Най-застрашени от усложнения на нервната система при заразяване със западнонилска треска са възрастните хора над 60 години

Не пускайте комарите в спалнята. 95 са случаите на вирусни менингити от януари досега у нас, с 35 повече от миналата година.

Нашенският комар пренася западнонилската треска, засега няма заразени, но пикът на на болестта се очаква в края на август и началото на септември. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по Дарик. Вирусните менингити са възпаления на централния мозък, причинени от вируси. Тежки състояния със загуба на съзнание, силно главоболие и схващане на врата. Понякога се появява и треска“, обясни експертът. В случай на установени симптоми да се потърси незабавна медицинска помощ в неврологично отделение, посъветва той.

По думите му .

Професорът успокои, че популацията на тигров комар в България не пренася опасни болести като чикунгуня

4 коментара

 1. отвратен каза:

  Защо в Кърджали не се пръска против пълчищата комари?

  • Беглец каза:

   Защото е по-лесно нищо да не се прави.Тези, които се връщат от чужбина през лятото да видят родителите си в Кърджали, получават по десетина ухапвания на ден, културният шок от вида на съсипания град е отделно.

 2. анонимен каза:

  Тази година има ужасно много комари, а никой нищо не прави по темата ! Особено в Кърджали!

 3. анонимен каза:

  ЗАЩО НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ ПО ТЕМАТА ? НАПРИМЕР ПРЪСКАНЕ? В КЪРДЖАЛИ МОЖЕ БИ ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache