Чедата на махала Пещерска на село Дрангово долетяха в родните гнезда за един ден Проведе се четвъртата поредна традиционна среща, събраха се над триста души, имаше и от САЩ

Проведе се четвъртата поредна традиционна среща на родените в обезлюдената дранговска махала Пещерска. Тя беше открита от ръководителя на иницативната група за нейното организиране Тошко Кехайов, който живее в Златоград. Той приветства своите земляци, изрази радостта си, че с всяка година завръщате се в бащините къщи, макар и вече рухнали, се увеличават. Пожела на всички така продължи и занапред, постигнато до момента да се пази, развива и увеличава. Мястото, но което се провежда срещата ще бъде облагородено, има идея за изграждане на детска площадка с малък басейн.

Основните организатори на срещата братята Филип и Тошко Кехайови

Този път тук се събраха над триста души. Пристигнаха от САЩ, София, Кърджали, Спахиево, Златоград, Бенковски, Яковица и от други краища.

Очаквано срещата, която прерасна в събор, започна с курбан за здраве и берекет, даден от братята Тошко и Филип Кехайови. След това продължи с раздумка, почерпка и скара. Музика на живо, млад и надежден оркестър от Кирково, със солистка Биляна Арсова, се грижеше за настроението. Към тях се присъедини младата талантлива певица от Дрангово – седмокласничката Пламена Манолова. Градусът на веселието повдигна и известният местен родопски глас Андрей Мъсърлиев. В над тридесет градусовата жега се тропаха яки хора. Водачите на хората гордо развяваха българското знаме.

Подарък за секретаря на кметството Радостина Чилингирова

Секретарят на кметството в Дрангово Радостина Чилингирова също приветства хората от Пещерска. Пожела им здраве и да продължават чудесната  традиция.

Корените ми са от тук, те ме водят тук. Помня дърветата и скалите, по които съм се катерил, и от които съм падал. Ако съм получил някаква травма хем ми е спомен, хем ми е скъпа. Аз съм един от инициаторите за провеждане за това мероприятие и винаги ще го подкрепям, няма да нарушим тази хубава традиция. Нека да бъдем единни, да се разбираме, да се уважаваме, и най-вече да сме човеци. Хората, когато са заедно могат да постигнат големи неща, казва Филип Кехайов, който живее в София.

Подарък и за Марк Арабаджиев, пристигнал от САЩ

Напуснахме Пещерска на 22 март 1966 г., година когато бях на осем години. Изселихме се в хасковското село Спахиево. Връщам се всяка година тук, за да се видя близки и роднини. Времето минава, хората се пръснаха, не се познаваме, споделя Асен Ничев.

Изненадващо в Пещерска беше и 77 – годишният Йордан Момчев от Сливен, известен в риболовец в цялата страна, наричан в рибарските среди Дядо Мраз, заради приликата му с него.Той разкри, че  преди – пет шест година когато е бил на риболов на яз. „Златоград” се е запознал с Стоян Ничев, който е роден в Пещерска. Всяка година му гостува, и с него за втора година е тук. Природата е прекрасна, приятно и хубаво място. Хората тук са  много добри. Когато разбрах, че има такава среща, разкри той Дядо Мраз. Той е голям приятел на кърджалийските риболовци, неведнъж е участвал в състезания на яз.”Кърджали”.

На раздумка под ореховата сянка

Ако хората не бяха се изселели сега тук щяха да живеят най-малко 468 души, е пресметнал Филип Кехайов, като в това число не включва жените, омъжени извън махалата. От дядо си помни, че в Пещерска са гостували и нощували Антон Югов, някога министър-председател на България и писателят Николай Хайтов. През Пещерска е минавал керван от петдесет мулета и катъри на път към пазара в Златоград.

За подкрепата и популяризиране на проявите в махала Пещерска организаторите на срещата подариха картини с изображения на скалния феномен Големия тулпан и уникалния скален комплекс Пещерите, който е на около два километра, и махалата е получила името си от него, на Радостина Чилингирова, секретар в кметството в Дрангово, на Филип Кехайов, на Марк Арабаджиев, който от 1964 г. живее в САЩ и на Пламен Кехайов, от Чикаго, пристигнали специално за събитието,  и на Валери Ковачев, журналист във в.„Нов живот” и автор на първата краеведческа книга за Дрангово.

Весело и тъжно хоро. На заден план се вижда разрухата след изселването

Следващото голямо събитие на беседката в мах. Пещерска, която побира над 100 души и изградена от местните хора се очаква да бъде през май догодина. По време на срещата се роди идеята тук на другарска среща да се събере набор 1960 година, завършил осми клас през 1975 г.

Текст и снимки Валери КОВАЧЕВ

1 отговор

  1. Един гост каза:

    Браво на инициаторите, и на всички които присъстват, важното е всеки да знае от къде е тръгнал. ВАЖНО е сплотеността☺️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache