Бояна Бункова: „Мистерията на българските гласове“ може да гостува в Кърджали, ако кметът ни покани Бояна привлича музиканти от различни държави, сред които австралийската оперна певица Лиса Джерард

Една млада жена е извървява дългия път от Кърджали до Сан Франциско. Любовта й към музиката започва още в Струнния оркестър в Дома на културата, където свири на цигулка, но животът я изпраща в Софийския университет, където завършва право. Впоследствие се оказва в силно конкурентния музикален бизнес. Създава собствена компания, представляваща авторските права на чужди автори в България. Нашите съграждани я познават като дъщерята на известния кърджалийски журналист и издател на „Нов живот“ Иван Бунков. За първи път в студиото на радио Кърджали гостува Бояна Бункова.

Преди три години Бояна Бункова, заедно с композитора Петър Дундаков, започва да работи и успява да възроди славата на най-известния български фолклорен ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. Нейната компания „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ става продуцент и промоутър на хора. Бояна привлича музиканти от различни държави, сред които австралийската оперна певица Лиса Джерард, носителка на „Златен глобус“ за музиката на филма „Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. В момента „Мистериите“ жънат успехи по европейските сцени, турнето им продължава във Франция след броени дни. Ето какво разказва Бояна за своя път, за срещата си с ансамбъла и за предстоящите прояви на „Мистерията на българските гласове“.

Бояна Бункова: Организацията на един концерт на „Мистериите“ в България не винаги възвръща инвестицията, в чужбина е малко по-лесно. От държавата сме получили малка подкрепа от 5000 лева за пътни разходи по програма „Мобилност“ към Министерството на културата, което не може да покрие нашите пътни в чужбина, защото сме много хора. Културните институции в Рим и Виена също малко ни помогнаха. А би трябвало всичките ни разходи да бъдат покрити от някакъв държавен фонд, защото нашата дейност е важна за цялата държава, ние представяме  България по много позитивен начин в чужбина.

Мислим за концерт в България, но ни е необходим спонсор. Имаме малки участия в различни български градове, свързани в местни празници. Няма проблем да дойдем и в Кърджали, стига кметът да ни покани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache