Инж. Васил Василев пред „Нов живот“: Държавата гори, призовавам ловците да бъдат отговорни и да подкрепят властите Нека всички осъзнаем, че опасността, ситуацията не трябва да се подценява, заяви председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и рибарите в България” 

Разговора води Валери КОВАЧЕВ

-Господин Василев, тази година ловният сезон започна в необичайна обстановка. В страната върлува Африканска чума по свинете. Какъв е Вашият призив към ловците от Кърджалийска област?

-Държавата гори. Наш дълг е да подкрепим усилията на институциите, за да се овладее този проблем. Апелирам към всички ловци на територията на област Кърджали, колкото понякога да е трудно, да се изпълнят мерките, които се изискват от нас, да бъдат отговорни, да подкрепят усилията на българските власти, на ветеринарните служби, да съдействат на държавата, да не укриват намерени мъртви животни, защото, ако не действаме правилно сега, проблемът ще стои с десетки години. Това може да ограничи значително традиционния групов лов на дива свиня по начина, който го познаваме. За да не загубим нашата традиция,  трябва да бъдат отговорни.

-Какво трябва да направят, ако намерят умрели диви свине по време на лов?

-Дивите свине умират по естествени причини. Те са умирали и ще умират и без Африканска чума. Нормално е да се намират мъртви животни. Въпросът е, когато има намерено такова животно, не трябва да се крие. Трябва да бъдат сигнализирани горските власти съгласно указанията на министъра на земеделието, храните и горите, за да могат служителите да дойдат своевременно да вземат пробите, да се предприемат мерки това животно да бъде загробено, за да не се допусне разпространението на заразата. От всички отстреляни животни трябва да се дават проби за изследване.

-Какво трябва да бъде отношението на ловците, към институциите, които са отговорни за овладяване на ситуацията?

-Само партньорство, винаги в помощ. Ние не можем да бъдем водещи в тази битка, но винаги трябва да подкрепяме усилията на държавата и отделните институции, горските и ветеринарните власти, да бъдем в тяхна помощ, за да можем с общи усилия да се справим с проблема.

-Все пак има ли някакъв оптимизъм, че ситуацията може да бъде овладяна?

-Оптимизъм има. Ситуацията действително може да бъде овладяна, това, което показва и опитът на Република Чехия. Но на първо време най-важно е да бъде осъзнато от всички, че проблемът е сериозен и не бива да се подценява, неглежира и прикрива по какъвто и да е било начин. Трябва да се взимат правилните мерки и да се спазват стриктно мерките за биосигурност, защото вирусът може да бъде разнесен с дрехи, с обувки, с моторни превозни средства, с храни, по всякакъв възможен начин. Не се ли спазват стриктно указанията на властите, опасността е реална, тя ще дойде рано или късно и тук.

-Осъзнават ли ловците тази опасност?

-За съжаление все още част от българското население, част от което са и ловците, не отдава необходимото внимание, така подценява ситуацията, което би могло да бъде пагубно. Затова апелирам наистина да не храним празни илюзии в себе си. Призовавам и отговорни представители на институциите да не търсят политически дивиденти, спекулирайки със страха на хората. Нека всички да осъзнаем, че опасността е реална и ще ни засегне пряко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache