Ирена Цакова: Минният бизнес дава все повече възможности на жените Проектът "Ада тепе" е резултат на добро сътрудничество, споделя директорът "Разрешителни и правни дейности" в "Дънди Прешъс Металс" в Крумовград

Ирена Цакова

На 23 август 2019 година предстои официалното откриване на рудник „Ада тепе“ на находище „Хан Крум“ край Крумовград. Златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ изгради от нула първия за последните 40 години в България нов рудник, както и всички съпътстващи съоръжения. Част от ръководния екип на фирмата е Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“. Тя е изградила забележителна професионална кариера в доминирания от мъжете миньорски бранш, която й е спечелила признанието на една от 100-те най вдъхновяващи жени в световната минна индустрия.

Ето какво споделя Ирена Цакова пред Радио Кърджали: Проектът „Ада тепе“ започна преди 15 години и премина през много предизвикателства и трудности. Но когато е на финала на един успешен проект, човек си спомня добрите моменти на сътрудничество и подкрепа на всички заинтересовани страни.
Минният бизнес вече дава шанс за развитие на жените, смята Цакова. Тук е мястото да кажа, че е време законодателството да се промени. То все още ограничава работата на жени в подземните рудници, което в миналото е било актуално поради условията на труд. Сега, при съвременните технологии и дигиталното развитие в рудниците работят оператори. Жените са сред най-прецизните и спокойно могат да намерят своето място там. „Дънди Прешъс Металс“ подкрепя кариерното развитие на жените. В екипа на изпълнителния директор от 7 души 4 са жени, информира Цакова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache