Официално откриват рудник „Ада тепе“ в Крумовград на 23 август Със своята инвестиция от над 160 млн. долара „Дънди Прешъс Металс“ продължава развитието на един традиционен поминък в Родопите, но с най-модерни технологии

Първият новоразработен рудник в страната за последните 40 години ще бъде открит официално на 23 август. Това е рудникът „Ада тепе“ в град Крумовград.

Минерално-суровинния бранш е един от структуроопределящите отрасли с висока добавена стойност и има съществено участие във формирането на приходите както на централно, така и на местно ниво.
Реализираната инвестиция на „Дънди Прешъс Металс“ в Крумовград е в размер на над 160 милиона долара.

250 служители, основно от Крумовград, ще се присъединят към работещите в минната индустрия на България. Това ще им даде възможност да са икономически активни в регион с доскоро висока безработица.

Създаденият от Дънди Прешъс Металс фонд за насърчаване на микро, малки и средни предприятия в размер на 5 млн. долара допълнително ще стимулира предприемачеството и ще подпомогне растежа на вече функциониращи бизнеси в региона.

Минният бизнес е труден бизнес и реализирането на един проект изисква дълго време и поемане на сериозен риск – от първите стъпки на проучването през осъществяването на реалния добив до рекултивацията.

Преди 15 години Дънди Прешъс Металс започнаха дейността си в България в Челопеч като минна компания, която внесе международен опит и ноу-хау. През годините компанията изгради модерно минно предприятие в Челопеч и екип от български специалисти на световно ниво.

Неслучайно община Челопеч се нареди на първо място в България по размер на средната работна заплата, изпреварваща големите градове като София, Пловдив, Варна.

Компанията създаде професионални стандарти и инвестира в развитието на млади кадри. Тя е българският пример в световната минерално-суровинна индустрия с достиженията си в дигитализацията на минното дело и технологиите за подземен и открит добив.

Осигурявайки финансирането на спасителни археологически проучвания на Ада тепе, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД съдейства за съхраняване на важна за културно-историческото наследство на страната ни информация и осигури възможност за популяризиране историята на региона и на минерално-суровинния бранш. Множеството събрани досега данни показват колко тясно свързани с историята на България и региона на Крумовград са рударството и металургията.

Новият рудник „Ада тепе“ продължава развитието на един традиционен поминък в Родопите, който сега ще се осъществява с най-модерни технологии и с отговорност към бъдещето на населението и местния бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache