Ловци издигнаха 9-метров кръст край Сусам От височината се открива впечатляваща панорамна гледка, недалеч се строи православния параклис „Свети Георги“

Християнски кръст, висок 9 метра, беше осветен край село Сусам, община Минерални, на връх Голяма Богородица.

Кръстът се намира на хълм между Сусам и Минерални бани. От височината се открива впечатляваща панорамна гледка. Недалеч от кръста се строи православния параклис „Свети Георги“.

Инициативата е на Сусамската ловна дружинка, в която членуват 50 души. Авджиите и техни приятели са събрали средства от доброволни дарения. С тях е станало възможно създаването на постамента и издигането на краста.

Набирането на дарения продължава. Предвижда се кръстът да бъде снабден и с ефектно осветление. То ще позволи светинята да се вижда отдалече и през нощта.

„Идеята за параклиса и кръста възниква преди няколко години. Местната жителка Недялка Янчева имала сън. Явила й се монахиня, която й заръчала на хълма „Пъртината“ край Сусам да има параклис и кръст. Такава била Божията воля“, разказа председателят на ловната дружинка в Сусам Кольо Генчев.

Строежът на параклиса е започнал през 2014-а година. Местните са се амбицирали до следващия Гергьовден да завършат параклиса, чийто основен строеж е почти готов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache