Издигат монумент в цял ръст на Момчил юнак на границата с Гърция над Златоград Експедиция ще проучва в Северна Гърция лобното място на "родопския цар"

На пресконференция днес в Златоград беше обявено началото на годината на Момчил юнак, закрилник срещу турските нашествия и последен „родопски цар“, както го наричат историците. Тя ще започне от септември 2019 г., а основните събития ще се проведат през 2020 г., стана ясно от изявлението на археолога проф. Николай Овчаров, историка Пламен Павлов и бизнесмена от Златоград Александър Митушев, който спонсорира редица инициативи, свързани с историята, археологията и културния туризъм в Родопите.

В края на есента тази година започва експедиция в Северна Гърция, която ще търси точното лобно място на Момчил юнак, тъй като се знае къде е била последната му битка с византийския император, пръв допуснал турците на Балканския полуостров, превозвайки ги през Босфора. Средновековният български владетел от 14 век управлявал царството си, разположено в Родопите и Беломорието и бил първият, опълчил се срещу императора. Повеждайки челния отряд на съпротивителните войни, той загинал в района на езерото Порто Лагос и там край крепост, останала до наши дни, експедицията ще търси гроба му.
Проучванията ще започнат вероятно през ноември, за да опадат листата на гъстата растителност в района и да се облекчи търсенето. Ще се направи и обиколка с изследователска цел на Ксанти и района, където се смята, че Момчил юнак за известно време устройва столицата на своето владение.

Започва и събиране на средства за издигането на паметник в цял ръст на последния родопски цар. Той ще бъде разположен в района на ГКПП
Златоград, където се смята, че е бил прохода за пряка връзка на владението му в Родопите и Беломорието. Инициативен комитет ще набира средства за строителството на монумента, община Златоград също ще помогне за реализирането на порекат, обяви кметът Мирослав Янчев.

Пред журналисти днес беше показна и новооткрита в района на Златоград колекция от автентични оръжия от средата на 14 век, върхове на стрели и бойна брадва, която според археолозите представлява голям интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache